Linkovi

Meteor uzrokovao smrt dinosaurusa i još puno drugih biljnih i životinjskih vrsta - 2004-05-17


Veliki broj nauènika slažu se da je udar meteora u poluostrvo Jukatan, u Meksiku, pre 65 miliona godina uzrokovao smrt dinosaurusa i još puno drugih biljnih i životinjskih vrsta. Meðutim, dokazi o još veæem istrebljenju, koje se dogodilo skoro 200 miliona godina ranije, za sada nisu bili dostupni. Našu planetu tada je odlikovao jedinstveni takozvani super-kontinent, a meðu živim biæima još nije bilo sisara, koji su se pojavili nešto kasnije. Taj dogaðaj, poznat pod imenom «Veliko umiranje», oznaèio je smrt skoro 95% života u moru i do 75% života na kopnu. Tim geologa i geohemièara veruje da je uspeo da utvrdi vezu izmeðu tog apokaliptiènog dogaðaja i kratera preènika 200 kilometara, koji se nalazi na oko 3 kilometra ispod današnjeg dna okeana u blizini severozapadnog dela Australije. Taj struèni tim ispitivao je uzorke stena koje su sa te lokacije, poznate pod imenom Bedu, tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka izvadile petro-hemijske kompanije u potrazi za nalazištima nafte. Robert Poreda, geohemièar na univerzitetu Roèester, u državi Njujork, ukazuje da se na uzorcima iz geološkog perioda kada je došlo do istrebljenja nalazi staklasti materijal koji nastaje kao posledica velikih udara.

«Ostali smo potpuno zabezeknuti kada smo videli uzorke iz Bedua i odmah uvideli da nije u pitanju obièno stenje nastalo vulkanskom erupcijom. Èim smo videli te uzorke, odmah je postalo jasno da je to posledica udara.»

Dokazi o rastopljenom stenju, objavljeni su èasopisu SAJENS, dodatna su potvrda prošlogodišnjeg otkriæa Porede i njegovog tima koji su na Antartktiku pronašli komade meteora u geološkim slojevima iz doba “velikog umiranja”. Ipak, ima nauènika koji ne veruju da su u pitanju dokazi o udaru meteora. Neki tvrde da takve manifestacije u stenama, kakve opisuje Poreda, mogu nastati i na drugi naèin. Drugi ne veruju u postojanje kratera Bedu. Istraživaèi ukazuju da su im potrebni dodatni dokazi iz samog kratera, koji je zatrpan sedimentnim naslagama ispod okeanskog dna. Jendo je jasno, sve dok pitanje o postojanju kratera Bedu ne bude razjašnjeno, neæe se znati da li taj krater potièe iz jednog od prelomnih trenutaka u životu naše planete.

XS
SM
MD
LG