Linkovi

Sukob amerièkih vojnika sa pobunjenicima u Karbali - 2004-05-12


U mestu Karbali danas su voðene borbe izmeðu amerièkih trupa i pripadnika milicije pobunjenièkog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra. Meðutim, kako izveštava novinar Glasa Amerike, Nik Simeoni, traženi sveštenik izgleda da je spreman da okonèa jednomeseènu pobunu.

Pripadnici milicije otvorili su vatru u Karbali, jednom od najsvetijih mesta šiitskih Muslimana, samo nekoliko sati nakon što su koalicione snage podržane tenkovima i ratnim avionima napale kompleks jedne džamije u tom gradu. Amerièki vojni izvori navode da je kompleks bio korišæen kao stovarište oružja i da je bio utoèište za sledbenike Moktade al-Sadra. Ogromni stubovi crnog dima uzdižu se iznad grada. Najmanje šest pripadnika milicije je ubijeno u borbama u kojima su, prema izveštajima, al-Sadrove pristalice ostale u džamiji opkoljenoj od strane amerièkih tenkova.

Na konferenciji za novinare u Nadžafu, 31-jednogodišnji sveštenik al-Sadr je rekao da odluku o raspuštanju milicije treba da donesu viši šiitski lideri, a da æe on poštovati tu odluku. U meðuvremenu, portparol koalicije Den Sinor je saopštio da je u toku istraga u brutalnom ubistvu amerièkog civila Nika Berga. Video snimak na kojem se vidi odscanje njegove glave prikazano je na jednom islamistièkom vebsajtu na Internetu.

“Sjedinjene Države su predane temeljnoj i energiènoj istrazi da bi doznali šta se taèno dogodilo. Kao što sam veæ rekao, svi su zaprepašæeni”, rekao je Sinor.

Veruje se da su islamski militanti povezani sa Al Kaidom egzekuciju izvršili u odmazdu za zlostavljanje iraèkih zatvorenika. Protiv dvojice amerièkih vojnika su podignute optužnice za zlostavljanje Iraèana u zatvoru u Abu Graibu, saopštile su amerièke vojne vlasti u Bagdadu. Fotografije na kojima se vidi zlostavljanje šokiralo je svet.

XS
SM
MD
LG