Linkovi

Amnesty International optužuje britanske vojnike - 2004-05-11


Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" saopštila je da su britanski vojnici ubili desetine civila u Iraku, koji nisu predstavljali oèiglednu opasnost. Amnesty International je danas objavila svoj izveštaj, o èemu izveštava dopisnik "Glasa Amerike" iz Londona, Majkl Dradž.

Organizacija "Amnesty International" saopštila je da je medju civilima koje su ubili britanski vojnici nalazi i osmogodišnja devojèica, Hanan Saleh Matrud, koja je poginula u avgustu prošle godine u mestu Kamat. Britanska vojska je saopštila da je ona sluèajno pogodjena metkom ispaljenim u znak upozorenja, ali "Amnesty International" navodi izjave oèevidaca koji kažu da je jedan vojnik nišanio u nju sa razdaljine od 60 metara. U izveštaju se razmatra 37 sluèajeva, kako je reèeno, sumnjivih ubistava Iraèana od strane britanskih vojnika.

Direktor "Amnesty International"-a u Velikoj Britaniji, Kejt Alen, rekla je za britanski radio da njena organizacija zahteva da se sprovede nezavisna istraga. "Razgovarali smo sa èlanovima porodica i sa oèevicima. Nismo mogli da razgovaramo sa vojnicima i sa pripadnicima vojne policije pošto su oni odbili da razgovaraju sa nama. Mislim da je apsolutno potrebno u tim situacijama da svaki sluèaj bude istražen odvojeno i u potpunosti", rkela je Alen.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da razmatra izveštaj pre nego što pruži detaljan odgovor, ali je jedan predstavnik rekao da britanska vojska veoma ozbiljno shvata svoju odgovornost u skladu sa medjunarodnim pravom. Èlan parlamentarnog odbora za odbrambena pitanja, laburista Brus Džordž, rekao je da svaki vojnik koji je optužen za zlodela mora da bude izveden pred lice pravde. "Vlada je saopštila da æe sprovesti istragu. Ukoliko se ustanovi da je bilo ko poèinio krivièna dela, prema britanskom ili medjunarodnom pravu, on ili ona æe biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni", rekao je Džordž.

Izveštaj "Amnesty International" predstavlja još jedan udarac okupaciji Iraka pod vodjstvom SAD, koja je veæ uzdrmana objavljivanjem fotografijama zlostavljanja iraèkih zatvorenika. U nedavno objavljenom izveštaju Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta navodi da su neki od metoda zlostavljanja iraèkih zatvorenika zapravo vid muèenja.

XS
SM
MD
LG