Linkovi

Pravda u Iraku - 2004-05-11


Prvo sudjenje pred vojnim sudom vezano za zlostavljanje iraèkih zatvorenika poèeæe u Bagdadu 19. maja. Sudjenje æe biti otvoreno za predstavnike štampe. Osumnjièeni, Džeremi Sivits, je optužen za kovanje zavere u cilju zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Graib. On je takodje optužen za nevršenje dužnosti i propust da zaštiti pritvorenike od zlostavljanja i okrutnosti. Fotografije na kojima se vide Amerièki vojnici kako zlostavljaju iraèke zatvorenike pojavile su se u medijima širom sveta. U januaru, neposredno pošto je jedan amerièki vojnik prijavio ta zlostavljanja svojim pretpostavljenima, zapoèela je istraga.

Predsednik Džordž Buš je rekao: "Saznaæemo sve èinjenice i utvrditi puni obim tih zlostavljanja. Oni koji su umešani u ovaj skandal biæe identifikovani. Oni æe odgovarati za svoje akcije. Stanje u zatvorima u Iraku æe biti u potpunosti razmotreno kako bi se osiguralo da se slièni sramni incidenti nikada više ne ponove".

Zlostavljanja u zatvoru Abu Graib od strane amerièkih vojnika, rekao je predsednik Buš, bacilo je ljagu na èast i ugled Sjedinjenih Država:

"Ono što se odigralo u tom iraèkom zatvoru bilo je zlodelo malog broja pojedinaca i ne odražava pravi karakter više od dve stotine hiljada pripadnika vojnih snaga koji služe u Iraku od poèetka operacije 'Iraèka sloboda'. Amerika je saoseæajna zemlja koja veruje u pravdu i slobodu".

Ogromna veæina iraèkog naroda želi slobodno društvo. Iduæeg meseca oni æe preduzeti korak napred kada Irak ponovo stekne svoj suverenitet. 30. juna, Iraèka prelazna vlada æe preuzeti vlast i Iraèani æe preuzeti kontrolu nad nizom aktivnosti, od policije i pravosudja do inostrane politike. Misija koalicije koju predvode SAD æe se nastaviti. Sjedinjene Države ”nemaju nameru da prepuste Irak na milost i nemilost zloèinaca i ubica,” rekao je predsednik Buš, ”Rešeni smo da pomognemo u izgradnji slobodnog i stabilnog Iraka, koji æe živeti u miru sa svojim susedima i sa celim svetom“.

XS
SM
MD
LG