Linkovi

Arafat reagovao na komentare predsednika Buša - 2004-05-08


Palestinski predsednik Jaser Arafat izjavio je danas, reagujuæi na ocenu predsednika Buša da je nerealno ostvariti Palestinsku državu da 2005., da još uvek ima moguænosti da se Palestinska država uspostavi do predvidjenog roka, kako je predvidjeno Mapom za mir.

Arafat je novinarima saopštio da je, kako je rekao, uspostavljanje Palestinske države do 2005. godine sada realnije i dodao da su Palestinci oèekivali da se to desi pre pet godina, kako se nalagao mirovni ugovor u Oslu, koji je istekao 1999. Arafat je reagovao na komentare predsednika Buša o Mapi za mir, medjunarodnom mirovnom planu koji, posle istaka mirovnog plana iz Osla, predstavlja osnovu za okonèanje izraelsko-palestinskog konflikta. Naime, Buš je za egipatske novine izjavio da vremenski plan da se do 2005. uspostavi Palestinska država nije realan kao što je bio kada je plan objavljen pre dve godine. Buš je dodao da je datum pomeren zbog ostavki kljènih palestinskih funkcionera i nastavka nasilja. Na izjavu predsednika Buša reagovali su i èlanovi Palestinske uprave, medju kojima i premijer Ahmed Kureija, koji je rekao da još uvek veruje da je pregovorima moguæe završiti konflikt sa Izraleom do sledeæe godine. Na njegov stav nadovezao se i palestinski ministar za pregovore, Saeb Erekat, koji je rekao da izmenom rokova, Buš umanjuje znaèaj najvažnijeg elementa u mapi za mir. Erekat je dodao da takav stav direktno ide u korist Izreaela, koji po njegovim reèima, pokušava da spreèi stvaranje Palestinske države. Erekat je optužio Izrael da pokušava da umanji napore u mirovnom procesu, stvaranjem plana da ubije predsednika Arafata.

“ Veoma ozbiljno shvatamo pretnje po Arafatov život. Izraelska Vlada smatra da nema partnere na palestinskoj strani i želi jednostravnu akciju, kako bi konaèno uništila palestinsku Vlast i likvidirala predsednika Arafata. “

Erekat je komentarisao Arafatovu odluku da utvrdi svoj štab u Ramali na Zapadnoj obali, strahujuæi od neizbežnog izraelskog napada, pošto je izraelski premijer Ariel Šaron izjavio u èetvrtak da ga više ne obavezuje obeæanje koji je dao predsedniku Bušu d aneæe nauditi Arafatu. Izraelski bezbednosni funkcioneri, pod uslovom da ostanu anonimni, izjavili su da Izrael ima plan da zarobi i protera Arafata sa Zapadne obale, ali da nema najava da æe plan odmah sprovesti u delo.

XS
SM
MD
LG