Linkovi

Referendum o povlaèenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze - 2004-05-02


Širom Izraela otvoreno je 443 birališna mesta za približno 200,000 èlanova vladajuæe stranke Likud, koji treba da glasaju na referendumu o planu, za koji premijer Šaron tvrdi da je od vitalnog znaèaja za buduænost Izraela. U svom poslednjem apelu na likudovce, Šaron je upozorio da bi odbacivanje plana moglo da ugrozi bezbednost zemlje. Šaronova poruka usledila je u jeku tvrdnji i protivnika i zagovornika plana da æe njihova strana pobediti na referendumu. Šef odbora u Knesetu za odbranu i spoljne poslove Juval Stajnic koji podržava plan, rekao je novinarima da bi povlaèenje iz Pojasa Gaze omoguæilo Izraelu da zadrži delove teritorije Zapadne obale:

“Sa strateškog gledišta smatram ispravnim da se Izrael dezangažuje u Gazi radi jaèanja položaja u pregovorima o statusu Jerusalima i bezbednosnim zonama u Judeji i Samariji, odnosno Zapadnoj obali”.

Sa takvom se ocenom ne slaže Gilan Erdan, takoðe likudovac i èlan Kneseta. Erdan je vodio žestoku kampanju protiv Šaronovog plana, jer smatra da se time samo podstièe dalji terorizam protiv Izraela.

“Ne vidimo da išta dobro može da proiziðe od tog plana. Jedino je oèigledno da plan predviða odlazak naseljenika iz njihovih kuæa i pružanje novog izgovora teroristièkim organizacijama da nastave svoje aktivnosti”.

Najnovije ankete pokazuju da se sve veæi broj èlanova Likuda slaže se sa takvom ocenom. Meðutim, premijer Šaron kaže da i u sluèaju da ne uspe referendum, on neæe odustati od predloženog plana. Bez obzira na ishod glasanja Šaron æe plan podneti vladi, a potom parlamentu gde veruje da æe dobiti veæinu glasova -- saopštili su premijerovi pomoænici.

XS
SM
MD
LG