Linkovi

Letnja bioskopska sezona u Americi - 2004-04-23


VAN HELSING je film za one koji bi želeli da upoznaju sva èudovišta svetske kinematografije na jednom mestu. Australijska zvezda Hju Džekman tumaèi doktora Gabriela Van Helsinga poznatog lovca na èudovišta koji poèetkom XIX veka odlazi u Istoènu Evropu kako bi uhvatio Drakulu, Èoveka Vuka i Frankenštajna, a tu su i doktor Džekil i mister Hajd. Od pripadnica ženskog pola tu je Kejt Bekinsejl, ili mlada Ana iz porodice èiji su svi èlanovi posvetili život lovu na vampire i èudovišta. Film Van Helsing režirao je Stiven Somers, scenarista i reditelj filmova KRALJ ŠKORPIJA, MUMIJA I POVRATAK MUMIJE. Film dolazi u Evropu sredinom maja.

Konaèno je gotov film o kome se toliko prièalo još i pre poèetka snimanja, koje je pomereno zbor rata u Iraku. Novo ostvarenje Volfganga Pitersona, reditelja SAVRŠENE OLUJE, jeste film TROJA nastao po Homerovom epu Ilijada. Radnja poèinje 1193. pre Hrista, kada Paris ukrade lepu Jelenu Trojansku, ženu Menelaja, Spartanskog kralja. Ahajci kreæu u rat u kome su Troju držali pod opsadom punih deset godina. Ahila, najveæeg heroja medju Grcima, tumaèi Bred Pit, a film ne bi bio potpun bez mladog Orlanda Bluma, koji tumaèi Parisa. TROJA æe premijerno biti prikazana u Beogradu 13. maja.

I evo nas ponovo u gostima kod dobrog èudovišta pod imenom ŠREK, koji ovoga puta treba da upozna roditelje priceze Fione: ne samo da je njihova æerka izabrala èudovište, veæ je i sama to postala... Pored Majka Majersa, Edija Marfija, Kameron Dijaz, i Džona Kliza, tu su i Džuli Endrjuz, Antonio Banderas i Rupert Everet. Film su režirali autori prethodnog nastavka Endrju Adamson i Keli Ešburi.

Nemaèki reditelj Roland Emerih, inaèe miljenik i Holivida i amerièke publike, a najpoznatiji po ostvrenju DAN NEZAVISNOSTI, je opet po sopstvernom scenariju režirao visokobudžetni film DAN POSLE. Naravno svojstveno njemu, film pripada žanru filmova katastrofe i ovoga puta radi se o ispitivanju moguænosti posledica izazivanja efekta staklene bašte. Glavne uloge tumaèe Denis Kvejd, Džejk Gilenhal i Ejmi Rosum.

STEPFORDSKE ŽENE Frenka Oza je rimejk istoimenog filma Brajana Forbsa iz 1975. godine. Glavne uloge tumaèe Nikol Kidman, Bet Midler i Metju Broderik, dok epizodnu ulogu ima i pevaèica Fejt Hil.

Peti po redu najgledaniji film u istoriji amerièke kinematografije, “Spiderman“ od samog poèetka je predvidjen kao trilogijia, te su svi glumci su potpisali ugovore na tri filma. I u nastavku koji nas oèekuje u julu ponovo æemo gledati Tobija Megvajera, Kirsten Dunst, Džejmsa Franka i Rouzmari Haris, koje æe predvoditi reditelj Sem Raimi. Scenario koji je napisao Majkl Šabon, inspirisan je Marvelovim stripom, ali dogadjaji i novi likovi potpuno su originalni, te je novi neprijatelj mladog Spajdermena "Doc Ock", koga tumaèi Alfred Molina. Naime, filmu jednostavno nazvanom Spajdermen II, Piter Parker uèi da živi sa svojim natprirodnim sposobnostima, koje su ujedno i blagoslov i prokletstvo: živi kao super heroj i kao student. I dalje tinja ljubav prema mladoj MJ, i traje prijateljstvo sa Harijem Osbornom, koji je oèajan zbog smrti svoga oca.

XS
SM
MD
LG