Linkovi

Pjongjang nastavlja pregovore sa SAD - 2004-04-21


Kineski državni mediji saopštili su da se severnokorejski lider, Kim Džong-Il, saglasio da nastavi pregovore okonèanju nuklearnog programa Pjongjanga sa SAD. U izveštaju dopisnika "Glasa Amerike" iz Pekinga, navodi se da je Kim upravo završio trodnevnu posetu Kini, koja je držana gotovo u potpunoj tajnosti.

Kineski funkcioneri odbili su da komentarišu - ili èak i da potvrde - posetu Kima Džong-Ila Pekingu. Medjutim, nakon trodnevnog æutanja, kineska zvanièna novinska agencija Šinhua je danas objavilia da je Kim uèinio “nezvaniènu” posetu, èiji sastavni deo je bio i sastanak sa kineskim predsednikom, Huom Djintaom. Državni mediji su objavili da se Kim saglasio da nastavi multilateralne pregovore sa ciljem da se okonèa severnokorejski program za proizvodnju nuklearnog oružja. Postignut je neznatan progres i Kina želi da se pregovori nastave. Profesor politièkih nauka na unvierzitetu Jonsei, u Seulu, Li Jung-hun, smatra da je diplomatija možda ipak bila od pomoæi.

"Mislim da je došlo do izvesnog pritiska kineskog rukovodstva na Kima Džonga-Ila da popusti u vezi sa odustajanjem od programa ya proizvodnju nuklearnog oružja", kaže Li Jung-hun.

Kimova poseta Pekingu je prva u poslednje tri godine.

XS
SM
MD
LG