Linkovi

Anan: Oprezno pri odluci o povratku UN u Irak - 2004-04-21


Kofi Anan kaže da pažljivo prati situaciju u južnom Iraku. On je rekao novinarima da su današnji napadi još jedan znak potrebe da bilo kakva odluka u upuæivanju osoblja UN u Irak bude doneta sa maksimalnom dozom opreza.

"Oèigledno to pokazuje da se nasilje širi ka Basri, i to nije utešna pomisao. Svi želimo da se uspe u nastojanjima da se nasilje obuzda. Svakako, bezbednosna situacija na terenu ima veliki uticaj na naše aktivnosti", istakao je Anan.

Kofi Anan nije nagovestio da æe svetska organizacija odustati od preuzimanja vodeæe uloge u Iraku posle prenosa vlasti 30. juna , ali je dodao da æe medjunarodne bezbednosne snage oèigledno biti potrebne u Iraku do daljnjeg. On je naglasio da se od zemalja u regionu oèekuje da daju veæi doprinos nastojanjima da se Irak stabilizuje nakon prenosa vlasti 30 juna i da se time ujedno umanji uloga SAD. Generalni sekretar UN je takodje rekao da je njegov izaslanik Lakdar Brahimi u kontaktu sa regionalnim liderima s tim u vezi i da æe plan o angažovanju UN moæi da uspe jedino uz podršku iraèkih suseda.

XS
SM
MD
LG