Linkovi

Britanija oštro osudila napad u Basri - 2004-04-21


Britanska vlada je osudila napad automobilom bombom u Basri na jugu Iraka, u kojem je ubijeno najmanje 68 ljudi. Dopisnik "Glasa Amerike", Tom Rivers izveštava iz Londona.

Region Basre je pod kontrolom britanskih jedinica u sastavu koalicionih snaga. Ovaj napad je najveæi koji se dogodio u tom gradu, od poèetka ratnih operacija u Iraku pre više od godinu dana. Automobil bomba je eksplodirao u blizini policijske stanice, u veæinski šiitskom gradu, oznaèivši time, kako se èini, poèetak nove faze u borbi protiv terorizma u južnom delu Iraka. Veæina žrtava u napadu su deca koja su bila prevožena ka najbližim školama. U Londonu je britanski ministar inostranih poslova Džek Stro osudio taj napad i ono što je opisao kao besmisleni gubitak života.

"Taj okrutni napad je nesumnjivo usmeren na one Iraèane koji vredno rade na izgradnji nove buduænosti za svoje sunarodnike. Oni koji su odgovorni, jasno ne poštuju živote svojih sugradjana i nije im stalo do iraèkog naroda", rakao je Stro.

Ministar Stro je naglasio da, uprkos napadima, planiran prenos vlasti zakazan za 30. jun, neæe biti odložen. Britanski premijer, Toni Bler je kasnije u parlamentu rekao da æe britanska obaveza biti ispunjena kao i da rešenost Britanije nije poljuljana.

"Da budemo jasni, veæina Iraèana želi stabilan i demokratski Irak. Teroristi žele da ih spreèe, a mi ,svi u medjunarodnoj zajednici, želimo da se pridružimo veæini u Iraku kako bi bili sigurni da teroristi neæe uspeti i da æe demokratija prevladati", rekao je Bler.

U svetlu najnovijeg napada, Bler je upitan da li æe Britanija poslati još vojnika u Irak.

"Smatramo da imamo dovoljno snaga u Basri. Nemamo planove da šaljemo nove trupe, ali, naravno, uvek moramo da preispitujemo situaciju. Medjutim, u ovom trenutku, britanske snage veoma dobro obavljaju svoj posao", zakljuèio je Bler.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da Velika Britanija, u ovom trenutku u Iraku ima oko sedam i po hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG