Linkovi

Portparol UNMIK-a Niradž Sing : “Incident zasada smatramo izolovanim sluèajem“ - 2004-04-18


Po reèima portparola UNMIK-a, još uvek nema podrobnih detalja o juèerašnjem incidentu, koji se inaèe smatra da je internog karaktera:

“Isuviše je rano bilo šta reæi, jer istraga je tek zapoèela. Zasada znamo da je na konvoj od troje vozila sa 21-im amerièkim policijskim oficirom, jednim turskim i austrijskim policajcem vatru otvorio najmanje jedan jordanski pripadnik UNMIK-a. Konvoj je napadnut na izlazu iz kosovsko-mitrovaèkog zatvora. Tom su prilikom ubijene dve Amerikanke, žene policajci i jedan Jordanac. Meðu 11-oro ranjenih 10 su Amerikanci, od kojih su pet takoðe žene policajci.”

Po reèima portparola UNMIK-a još uvek nije poznato da li su Jordanci znali da pucaju na amerièke policajce.

“Pritvorena su èetvorica jordanskih policijskih oficira i oni su sada na ispitivanju. Pomenuta grupa Jordanaca pridružila se UNMIK-u 29. marta, a amerièka grupa je na Kosovo stigla 7. aprila. Obavljali su potpuno razlièite dužnosti. Jordanci su bili stražari na ulazu zatvora, dok su Amerikanci vršili obuku kosovskih policajaca u tom istom kompleksu. Èitao sam u štampi tvrdnje da je incidentu prethodila svaða izmeðu stražara i amerièkih policijskih oficira, meðutim, mi nemamo takve informacije. Koliko je nama poznato nije bilo nikakve komunikacije izmeðu stražara i onih koje su napali. U toku je, inaèe, vrlo opsežna istraga koju vrši specijalna jedinica za kriviène radnje, na èelu sa policijskim komesarom meðunarodne policije na Kosovu. U istrazi uèestvuju iskljuèivo meðunarodni istražitelji, pre svega amerièki. Sjedinjene Države za sada nisu uputile nikakve dodatne istražitelje. Teško je, inaèe, reæi koliko æe sama istraga morati da traje. ”

Ovakav se incident nije nikada dogodio niti na Kosovu niti u bilo kojoj drugoj misiji meðunarodne policije u svetu, kaže Niradž Sing.

To je prvi put da se takav incident dogodio u našoj misiji na Kosovu. U stvari, nije mi poznato da se ikada išta slièno dogodilo u bilo kojoj misiji meðunarodne policije u svetu. Bilo je na Kosovu nekoliko incidenata nasilja, ali to su bili lièni sukobi i to meðu pripadnicima iste jedinice.

Po reèima Niradža Singa, iako je incident veoma ozbiljan i zaprepašæujuæi, UNMIK ga smatra izolovanim sluèajem :

“Incident zasada smatramo izolovanim sluèajem, baš zato što se nikada do sada nije dogodilo ništa slièno. Takoðe se nadamo da ovo neæe poremetiti naš rad na Kosovu, jer incident nema nikakve veze sa prošlomeseènim nasiljem na Kosovu niti sa bilo kojim drugim aspektom rata meðunarodne misije u ovoj pokrajini. Takoðe ocenjujemo da zadatak koji mi ovde obavljamo i dalje napreduje u dobrom smeru. Nadamo se da æe tako ostati.”

XS
SM
MD
LG