Linkovi

U Vašingtonu završen Festival novih filmova iz Srbije i Crne Gore - 2004-04-16


U toku poslednja tri dana festivala u bioskopu Vizns prikazano je pet filmova novije srpske produkcije, poslednje veèeri festivala prikazani su filmovi LAVIRINT Miroslava Lekiæa i KORDON Gorana Markoviæa.

Film LAVIRINT Miroslava Lekiæa govori o potrazi izleèenog kockara Petra Aksentijeviæa za istinom o smrti njegovog dobrog druga iz mladosti. Potraga ga vodi do tajne crkve-lavirinta koju je još u IV veku ispod Kalemegdana sagradila Arijanska sekta. Glavne uloge tumaèe Dragan Nikoliæ, Maja Sabljiæ i Katarina Radivojeviæ. LAVIRINT je jedan od produkciono najkomplikovanijih filmova domaæe produkcije u poslednje vreme, utrošeno je preko 40km filmske trake za više od 120 dana snimanja, snimljeno je 1500 kadrova i oko 160 scena na ukupno 72 objekta, kao i 63 minuta muzike, i izgradjen je objekat na preko 4.000 m2 na tri nivoa u Studiju 4 Avala Filma.

KORDON je potresno i uzbudljivo ostvarenje o graðanskom protestu ’96/97 na ulicama Beograda. Prièa se odvija iz ugla grupe policajaca, koje predvodi komandir Zmaj koji tokom dve noæi i dva dana “samo rade svoj” posao, “zarad Srbije i njene buduænosti”. Marko Nikoliæ je ostvario maestralnu ulogu kao komandir Zmaj, dok su tu i odlièni glumci mladje generacije Dragan Petroviæ, Nenad Jezdiæ, Nikola Ðurièko, Nebojša Milovanoviæ, Ratko Tankosiæ i Marija Dakiæ.

Za publiku u Vašingtonu, koja se uglavnom sastojala od onih koji su skoro napustili Srbiju, film je bio podsetnik na ono što se dogadjalo na graðanskom protestu ’96/97 na ulicama Beograda. Stoga gledalac na projekciji, inaèe Amerikanac kaže:

“ Film je bio veoma interesantan Bilo je interesantno gledati reakcije publike.“

Film „Kordon” reditelja Gorana Markoviæa i scenariste Nebojše Romèeviæa, kojim je zatvoren Festival novog srpskog filma u Vašingtonu osvojio je Gran pri Montrealskog filmskog festivala u internacionalnoj selekciji.

Same pripreme festivala trajale su oko sedam meseci, a buduæi da je karakter festivala iskljuèivo promotivni, svi producenti ustupili filmove bez naknade. Festival se odvijao u nezavisnom bioskopu Vižns, koji tradicionalno prikazuje strane i filmove van holivudske produkcije.

“ Bioskop Vižns je primio ideju sa interesovanjem, nisu bili sigurni kako æe festival da proðe, savetovali su da to budu moderni filmovi, ali mislim da su ovih dana bili oduševljeni. “

O tome govori i èinjenica da je napredo sa prikazivanjem filma KORDON, u drugoj sali održana dodatna projekcija filma PROFESIONALAC.

Iako je publika izuzetno poseæenoj reviji novog srpskog filma u Vašingtonu izrazila nadu da æe festival postati tradicija, što je najavio i jedan od organizatora - Dragan Kovaèeviæ iz Srpskog nacionalnog Saveza, ambasador Srbije i Crne Gore u Vašingtonu Ivan Vujaèiæ kaže:

“Ja se nadam da æemo èešæe imati ovo, ali mi smo svi skoni da od prve stvari pravimo tradiciju, dajte prvo da napravimo jedno dva tri puta, pa æemo onda da poènemo da prièamo o tradiciji. “

Ambasador dodaje da je najbolji film na festivalu :

“Za mane lièno PROFESIONALAC. Predstavu sam gledao i ovaj film je nešto drugaèiji .“

Publika je najviše simpatija poklonila filmovima PROFESIONALAC, MALI SVET Miloša Radoviæa i KORDON Gorana Markoviæa uz opštu ocenu da srpski film - pogotovo kada se uzme u obzir u kakvim produkcionim uslovima nastaje - po ideji, duhovitosti i konceptu spada u sam vrh svetske kinematografije.

XS
SM
MD
LG