Linkovi

Èejni u Tokiju - 2004-04-10


Potpredsednik Dik Èejni doputovao je u Tokio, dok je japanska vlada zaokupljena otmicom troje japanskih civila u Iraku. Kako iz Tokija izveštava dopisnik Glasa Amerike, Stiv Herman, zatoèeni Japanci biæe glavna tema razgovora Dika Èejnija sa japanskim zvaniènicima:

Potpredsednik koji je zakazao put u Aziju pre nego što se otmica dogodila, apelovaæe na japansku vladu da odbace zahtev otmièara o povlaèenju japanskih trupa u Iraku. Vlada u Tokiju za sada èvrsto stoji na takvom stanovištu, dok je niz najviših zvaniènika na èelu sa premijerom Ðunièiro Koizumijem izjavilo da vlada neæe popustiti pred teroristièkim zahtevima. Dosada nepoznate Mudžahedinske brigade su zapretile da æe taoci biti ubijeni ukoliko japanske trupe ne napuste Irak. Mada nije sasvim jasno kada istièe rok, japanski zvaniènici smatraju da bi to moglo biti sutra veèe po japanskom vremenu. Vlada je formirala radne grupe u Tokiju i Amanu u Jordanu radi rešavanja krize, ali za sada nije uspostaljen kontakt sa otmièarima.

U meðuvremenu, premijer Koizumi se nalazi pod sve veæim pritiskom javnosti koja je od poèetka bila podeljena u vezi japanskog angažovanja u Iraku. Oko 550 japanskih vojnika stacionirano je u gradu Samavi na jugu Iraka sa misijom pružanja pomoæi u obnovi Iraka. Neki od opozicionih politièara veæ su poèeli da zahtevaju premijerovu ostavku, a ukoliko taoci budu na bilo koji naèin povreðeni, ti æe pozivi biti sve glasniji. Takoðe, mnogi od aktivista traže da se trupe vrate kuæi.

Ispred železnièke stanice u Osaki, jedna žena-aktivista prolaznicima nudi da potpišu peticiju za povlaèenje japanskih vojnika iz Iraka. No, profesor politièkih nauka na japanskom Univerzitetu Sofija, Kuniko Inoguèi smatra da æe premijer Koizumi podržati amerièku politiku uprkos zabrinutosti domaæe javnosti:

“Nemoguæe je odustati od kontra-terorizma, jer ako popustiš postaješ veæa meta. Verujem da æe javnost biti uz premijera Koizumija, uprkos svih teškoæa i tragedije”, kaže Inoguèi.

Južna Koreja i Australija su takoðe saopštile da æe njihove trupe ostati u Iraku. Po reèima australijskog premijera Džona Haurda, povlaèenje bi samo podstaklo dalje otmice:

“Bilo kakvo pominjanje povlaèenja odnosno popuštanje u našoj rešenosti, vodilo bi novim otmicama i ohrabrilo takvo ponašanje”, rekao je Haurd.

Tajlandski premijer, Taksin Šinavatra ne misli tako, on je najavio da æe tajlandske trupe napustiti Irak ukoliko ne budu mogle da obavljaju svoju misiju pružanja humanitarne pomoæi Iraèanima.

XS
SM
MD
LG