Linkovi

Muslimani u Britaniji pozvani na budnost - 2004-03-31


Muslimanski lideri u Britaniji pozvali su sve džamije u toj zemlji da izveste o bilo kakvim teroristièkim aktivnostima u njihovim zajednicama. Apel je objavljen u trenutku dok policija saslušava osam muškaraca, za koje se veruje da su muslimani, pod sumnjom da su umešani u teroristièke aktivnosti. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Londona, Majkla Dradža.

Apel je sadržan u pismu Britanskog muslimanskog saveta upuæenom na adrese više od hiljadu imama u svim džamijama širom Britanije. Generalni sekretar Saveta, Ikbal Sakrani, kaže da kriminalci izvræu uèenje islama nastojeæi da regrutuju muslimansku omladinu i da stoga èitava zajednica mora da bude u budnom stanju:

“Važno je da naša omladina bude svesna ovoga da ne bi upala u klopku. Medjutim, ako iko ima bilo kakvo saznanje o tim zlodelima naša je dužnost, kao državljana ove zemlje, da to prijavimo policiji,“ rekao je Sakrani.

Vlasti u ovom trenutku ispituju osam muškaraca, identifikovanih kao britanski muslimani pakistanskog porekla, koje je juèe uhapsila antiteroristièka policija. Policija je takodje zaplenila pola tone amonijum nitrata, namenjenog, kako se sumnja, izgradnji jedne snažne bombe. Amonijum nitrat je bio korišæen u nekoliko velikih bombaških napada tokom protekle decenije, ukljuèujuæi teroristièke napade u Sjedinjenim Državama, Keniji, Turskoj i Indoneziji.

Policija je objavila malo detalja o toj operaciji, a britanski mediji nagadjaju da je amonijum nitrat trebalo da bude iskorišæen u nekom kamionu bombi, kojim bi se napao neki civilni objekt, kao što je trgovinski centar ili sportski stadion. Šest od osam osumnjièenih mladji su od 22 godine. Uz odobrenje sudije policija može da ih ispituje do dve nedelje bez podizanja optužnice.

Najnovija hapšenja podstakla su strahovanje da je Britanija podložna napadima islamskih ekstremista, koji žele da se osvete zbog snažne britanske podrške Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma i u ratu u Iraku. Sekretar za unutrašnje poslove, Dejvid Blanket, izjavio je da ta hapšenja predstavljaju opomenu da je Britanija na meti i da je suoèena sa, kako se izrazio, “realnom i ozbiljnom opasnošæu.”

XS
SM
MD
LG