Linkovi

U Uzbekistanu otkriveno skrovište terorista - 2004-03-30


Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ilhom Zakirov rekao je da su snage uzbekistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova napale grupu osumnjièenih terorista, severoistoèno od glavnog grada Taškenta, u nastojanju da ih, po njegovim reèima, razotkriju i istrebe. Ta bivša sovjetska država je saveznik Vašingtona u ratu protiv medjunarodnog terorizma stavivši na raspolaganje jednu vazduhoplovnu bazu za amerièke operacije u susednom Avganistanu.

Uzbekistanska vojna operacija je poèela u utorak ujutru nakon eksplozije kraj policijskog kontrolnog punkta na putu koji vodi do zvaniène rezidencije uzbekistanskog predsednika Islama Karimova. Vojnici i policija su zatim upotrebili prazne kamione i jedan oklopni transporter da blokiraju vozila duž puta.

Prema izjavi predstavnice kancelarije uzbekistanskog ministra pravde, ta operacija je bila jedna od nekoliko u Taškentu i okolnim oblastima. Bezbednosne mere su tokom protekla dva dana pooštrene širom zemlje, nakon niza eksplozija u Taškentu i antièkom gradu Bukari. Prva eksplozija, koja se dogodila u nedelju noæu, uništila je jednu kuæu koju su koristili navodni teroristi u centralnoj regiji Bukara. Kasnije je policija navodno pronašla 50 boca sastojaka za bombe domaæe proizvodnje i upustva kako se one prave, zatim jednu pušku tipa Kalašnjikov, dva pištolja, municiju i islamsku literaturu.

U ponedeljak, u napadima na nekoliko policijskih kontrolnih punktova, ubijena su tri policajca. Istog dana, dve žene samoubice raznele su sebe na autobuskoj stanici kraj pijace Èorsu, u starom delu Taškenta, usmrtivši tri policajca i jedno dete. Samoubilaèki bombaški napadi se nikada ranije nisu odigrali u Uzbekistanu. Uzbekistanski predsednik Islam Karimov je rekao da su ti napadi bili planirani šest do osam meseci unapred i da je prvobitno trebalo da se odigraju oko centralno azijskog novogodišnjeg praznika Navruza, koja pada 21. marta. On je za nasilje okrivio islamske ekstremiste i rekao da je u napade možda umešana zabranjena radikalna grupa Hizb ut Tahrir, ili Stranka za oslobodjenje, uz podršku iz inostranstva. Ta grupa je demantovala bilo kakvu odgovornost. 11 ljudi je pritvoreno u vezi sa pomenutim napadima.

XS
SM
MD
LG