Linkovi

Djukanoviæ optužio EU da se ponaša nedosljedno - 2004-03-30


Ðukanoviæ je ponovio da je za Srbiju i Crnu Goru neprihvatljivo da gube vrijeme u državnoj zajednici. On je rekao da bi èlanice trebalo da preispitaju državni status ukoliko ne budu mogle da stvore bolje uslove za približavanje Evropskoj uniji:

'EU stoji po strani i dobija alibi za svoju nedosljednost u implementaciji Beogradskog sporazuma u optužbama koje Srbija saopštava na raèun Crne Gore da, recimo Crna Gora nije spremna da podigne carinske stope za 56 poljoprivrednih prizvoda do nivoa koji bi odgovarao Srbiji, ili pak zbog optužbi koje iz Crne Gore idu na raèun vlade Srbije da Srbija, èuvajuæi svoju agrarnu industriju, nije spremna da snizi carinske stope. Zato sam uvjerenja da se EU ponaša nedosljedno u odnosu na dio obaveza koje je preuzela Beogradskim sporazumom'. Crnogorski premijer je saopštio da je zbog toga pozvao srpskog premijera Vojislava Koštunicu da zajedno pokušaju da motivišu EU da ispuni preuzete obaveze: 'Èinilo mi se logiènom alternativom da ponudimo moguænost da se zbog nepremostivih razlika koja postoje u ekonomskim sistremima Srbije i Crne Gore potpišu dva sporazuna o stabilizaciji i asocijalciji. I treæa moguænost, ukoliko EU odbije oba rješenja, onda mi imamo sasvim jednostavan izbor: ili æemo pristati da gubimo tri godine èekajuæi u mjestu ili æemo redefinisati dinamiku koja je predviðena Beogradskim sporazumnom tako što bismo se kao dvije vlade dogovorili da je za nas neprihvatljivo da dalje gubimo vrijeme i da, pošto ne možemo da se na drugaèiji naèin dogovorimo sa EU, želimo da ovo prethodno pitanje razriješimo ranije'. Crna Gora æe zadržati ekonomske resore u Savjetu ministara, saopštio je crnogorski premijer Milo Ðukanoviæ i izrazio nadu da æe taj organ biti brzo rekonstruisan.

"Crnoj Gori nije bio prioritet da mijenja strukturu prema Savjeta ministara, jer je zadovoljna onim mjestima na kojima ima svoje reprezente", rekao je Ðukanoviæ intervjuu Radiju Crne Gore.

Komentarišuæi izjavu lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškoviæa, koji slovi za kandidata novog ministra spoljnih poslova zajednice, da neæe tolerisati da crnogorski ambasadori lobiraju za nezavisnost, on je kazao da to ne bi trebalo da bude prioritet u razgovoru sa meðunarodnim zvaniènicima.

On je, meðutim, ocijenio da je legitimno pravo državnih zvaniènika Srbije i Crne Gore da govore o tome da u Crnoj Gori postoje nastojanja za nezavisnom državom.

XS
SM
MD
LG