Linkovi

30.marta 1981. Predsednik Regan preživeo atentat - 2004-03-30


30.marta 1981. godine, u Vašingtonu, Džon Hinkli je pucao u tadašnjeg predsednika, Ronalda Regana, koji je ranjen u predelu grudnog koša i odmah uspešno operisan. 25-ogodišnji Hinkli je èekao ispred Hotela “Hilton”, u kojem je predsednik Regan održao govor. Prilikom predsednikovog izlaska iz hotela, Hinkli je ispalio nekoliko hitaca iz revolvera kalibra 22. Jedan od telohranitelja je brzo gurnuo predsednika u limuzinu, koja je odmah krenula. Ispred hotela su ostale tri ranjene osobe, a agenti tajne službe su uhvatili i razoružali Hinklija. U prvim izveštajima nije reèeno da je predsednik Regan ranjen.

“Slušate najnovije vesti radio mreže Ar Kej Ou. Upravo smo primili vest da je na predsednika Regana danas popodne pucano prilikom izlaska iz vašingtonskog Hotela “Hilton”. Zvaniènici Bele kuæe su saopštili da predsednik nije pogoðen, ali je prema prvim izveštajima troje ljudi ranjeno.“

Za to vreme, u predsednièkom automobilu, telohranitelj je shvatio da predsednik ranjen i naredio šoferu da smesta krene u najbližu bolnicu - bolnicu Univerziteta “Džordž Vašington” u samom centru grada, gde je Ronald Regan hitno operisan. Ostala tri ranjenika, predsednikov telohranitelj, jedan vašingtonski policajac i sekretar za štampu u Beloj kuæi, Džems Bredi, ubrzo su prebaèeni u istu bolnicu i postepeno su se oporavili od rana. Meðutim Bredi, koji je pogoðen u glavu, pretrpeo je trajna ošteæenja zbog kojih je vezan za invalidsku stolicu i ne može da govori.

XS
SM
MD
LG