Linkovi

Egipat ponudio da bude domaæin samita Arapske lige - 2004-03-28


Egipat je ponudio da bude domaæin samita Arapske lige koji odložen neposredno uoèi planiranog poèetka. Samit, ranije najavljen za ponedjeljak, odložen je pošto se zvaniènici organizacije nisu dogovorili o planu reformi Bliskog Istoka. U saopštenju kabineta egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka izražava se zaprepašæenje i žaljenje zbog odlaganja samita i navodi da bi skup trebalo da se održi što je prije moguæe u sedištu Arapske lige u Kairu.

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa ranije je ocijenio je da æe odlaganje samita imati opasne posljedice po zajednièko arapsko djelovanje. U izjavi koju je prenijela egipatska agencija Mena, Musa je rekao da je “stanje teško i da je potrebno nešto hitno preduzeti”. Domaæin, Tunis, otkazao je skup na neodreðeno vrijeme zato što ministri inostranih poslova nisu uspjeli da se dogovore u vezi sa pitanjima koja su bila na dnevnom redu.

U suštini planirane debate bila je takozvana Inicijativa za Veliki Bliski istkok, koju SAD još nisu zvanièno objavile, a koju su arapske države odbacile kao pokušaj nametanja reformi spolja, ali nije bilo saglasnosti o sveobuhvatnom planu koji bi ispoštovao razlike meðu arapskim državama.

Jedno od pitanja o kojem je trebalo da se raspravlja na samitu bila je i obnova arapske inicijative od prije dvije godine kojom je Izraelu nuðen mir sa arapskim državama pod uslovom da se povuèe sa svih okupiranih arapskih teritorija.

Ubistvo lidera Hamasa, šeika Ahmeda Jasina, je meðutim podijelilo arapske zemlje u vezi sa pokretanjem te inicijative. Veæina arapskih država smatra da reforme na Bliskom Istoku neæe uspjeti dok se ne obnovi miriovni proces.

Jordan je pozvao èelnike Arapske Lige da odredi novi termin za održavanje samita, što je prije moguæe.

Palestinci kritikuju odlaganje samita

Odlaganje arapskog samita koji je trebalo da se održi sjutra u Tunisu ohrabriæe izraelsku agresiju protiv Palestinaca, ocijenio je danas palestinski ministar, zadužen za pregovore sa Izraelom, Saeb Erekat.

I palestinski premijer, Ahmed Kureja, takodje je kritikovao Arapsku Ligu, rekavši da je "propustila priliku da riješi probleme u regionu - ukljuèujuæi pitanje buduænost Iraka i zahtjev za priznavanje palestinski države.

XS
SM
MD
LG