Linkovi

Pentagon još nije odluèio o bazama u svetu - 2004-03-26


Pentagon je saopštio da još nije doneo definitivnu odluku o prerasporedjivanju amerièkih oružanih snaga u svetu. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld kaže da Pentagon još prouèava predloge za smanjenje broja amerièkih vojnika po postojeæim bazama u inostranstvu ili za njihovo premeštanje u druge, nove objekte. Govoreæi novinarima u Pentagonu Ramsfeld je odbio da kaže da li æe doæi do smanjenja amerièkog prisustva u zemljama kao što su Nemaèka i Južna Koreja. On je nedavne novinske izveštaje o tome odbacio kao obièna nagadjanja:

”To što ste èitali su nagadjanja, sve te stvari koje ljudi štampaju i gledišta koja iznose na televiziji i radiju, samo su nagadjanja. Oni to ne mogu da znaju. Ne samo što ne znaju, veæ i ne mogu da znaju,“ rekao je Ramsfeld.

Prema jednom izveštaju u listu Vašington post, iz Nemaèke æe biti povuèena oko polovina od 70 hiljada amerièkih vojnika. U izveštaju se kaže da æe nove baze biti uspostavljene u Rumuniji, možda i u Bugarskoj, kao i u tri centralnoazijske zemlje. Takodje je reèeno da æe doæi do delimiènog smanjenja amerièkog prisustva u Aziji. Funkcioneri su ranije izjavljivali da su takva pomeranja moguæa, i da ona odražavaju potrebu pregrupisavanja snaga sa preživelih odbrambenih položaja iz doba Hladnog rata, na nove, radi lakšeg suprotstavljanja terorizmu. Ali Donald Ramsfeld je rekao da ni on još ne zna kakav æe biti ishod ovog procesa, dodajuæi da je potrebno obaviti dalje razgovore sa svakom od zemalja umešanih u proces pregrupisavanja amerièkih snaga.

XS
SM
MD
LG