Linkovi

Rusija u vezi sa situacijom na Kosovu - 2004-03-21


Ruski predsednik, Vladimir Putin, sastao se danas sa ministrima, i na vrhu dnevnog reda se nalazilo - nasilje na Kosovu. U izjavi za rusku državnu televiziju, predsednik Putin je rekao da se na Kosovu vrši etnièko èišæenje, i založio se da se tamošnjim Srbima pruži zaštita :

” Rusija ne može mirno da posmatra šta se tamo zbiva, naše zapadne kolege se slažu da se radi o etnièkom èišæenju, zbog èega mora da se preduzme odluèna akcija za zaštitu Srba. “

Predsednik Putin je zatražio od novog ministra inostranih poslova, Sergeja Lavrova, i sekretara ruskog Saveta bezbednosti, Igora Ivanova, da izrade jasan stav Rusije kada se radi o problemima na Kosovu. Takoðe je naložio ministru vanrednih situacija, Sergeju Šoigu, da otputuje u Srbiju da bi ponudio pomoæ izbeglicama, i suoèi se teškoæama uzrokovanih nasiljem. Juèe je ruski Parlament jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se snažno osuðuje neuspeh meðunarodnih organizacija da obusdaju nasilje na Kosovu. Takoðe je navedeno da Ujedinjene nacije treba da usvoje novu rezoluciju da bi se potvrdio suverenitet vlade u Beogradu nad Kosovom. Ruski parlament je saopštio da je spreman da ponudi svaku pomoæ ukoliko Srbi budu primorani da napuste Kosovo.

XS
SM
MD
LG