Linkovi

Efekti prošlonedeljnih teroristièkih napada u Španiji - 2004-03-18


Analitièari na seminaru koji je juèe održan pod pokroviteljstvom vašingtonskog Centra za strategijske i medjunarodne studije, se izgleda slažu da su prošlonedeljni teroristièki napadi u Madridu bar delimièno odgovorni za ishod izbora u Španiji, na kojima je vladajuæa stranka poražena. Sada se vode diskusije o tome šta promena rukovodstva u Španiji znaèi za teroristièku mrežu Al Kaida. Jedan od analitièara tog centra za vojna i bezbednosna pitanja, Entoni Kordesman, kaže da napad u Španiji ilustruje kako se Al Kaida promenila i prerasla u pokroviteljsku organizaciju koja ima svoje ogranke širom sveta. Grupa koja za sebe tvrdi da je vezana za mrežu Osame bin Ladena preuzela je odgovornost za bombaške napade u Madridu u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

“Ovaj pokret æe se ponovo pojaviti i probraziti više puta. Španija je, po meni, samo jedna od taèaka u, kako se èini, kontinuiranom procesu napada i izazova sve dok ti pokreti postoje“.

Rezultat je, dodaje on, da æe teroristièka mreža nastaviti svoje aktivnosti, èak i kad lider Osama bin Laden bude uhvaæen, a kljuène rukovodeæe æelije uništene. Dugogodišnji novinar, Arno de Borègrejv, se slaže i kaže da æe verovatni uticaj Al Kaide na ishod izbora u Španiji ohrabriti tu grupu da poveruje da njena taktika može da dovede do trajnih politièkih i strateških rezultata.

“Madrid æe, èini mi se, uveriti organizatore teroristièkih napada da mogu da utièu na izbore na zapadu i svrgavaju lidere koje smatraju neprijateljima putem politièki proraèunatih teroristièkih napada“.

De Borègrejv je dodao kako veruje da se slièni napadi mogu oèekivati u zemljama poput Španije, koje su podržale amerièka nastojanja za svrgavanje režima Sadama Huseina.

“Britanija i Italija, èiji premijeri su odluèno stali uz predsednika Buša u Iraku, sada su oèigledne mete moguæih napada velikih razmera“.

Medjutim, neki panelisti kažu da je do obrta na izborima u Španiji došlo i zbog drugih stvari. Direktor programa za Evropu pri Centru za strategijske i medjunarodne studije, Sajmon Serfati, kaže da je bilo preuranjeno zakljuèiti da je španski narod glasao protiv uèešæa svoje vlade u ratu protiv Iraka i borbi protiv terorizma.

“Mislim da je na izbore takodje uticala percepcija o ponašanju vlade neposredno nakon napada 11. marta. Zapravo, oseæaj da je vlada pokušala da prikrije istinu o napadima”.

Drugi struènjak za Evropu, Robin Niblet, kaže da je španski narod stekao utisak da je vlada bila arogantna i da je optužila baskijsku teroristièku i separatistièku grupu ETA za napade. On je istakao da se španska javnost ne boji borbe protiv terorizma. Uprkos èinjenici da su ankete pred izbore ukazivale da vladajuæa Narodna stranka vodi, pobedu je osvojio kandidat za premijera španske Socijalistièke stranke, Hose Luis Rodrigez Sapatero, koji je izjavio kako planira da povuèe španske vojnike iz Iraka u junu ukoliko koalicija do tada ne bude pod kontrolom Ujedinjenih nacija. Bez obzira koji su razlozi za izborne rezultate u Španiji, èetvorica panelista se slažu da æe taj ishod verovatno dati podstrek islamskim teroristièkim grupama.

XS
SM
MD
LG