Linkovi

Interpol upozorava na nove teroristièke napade - 2004-03-16


Generalni sekretar Interpola, Ronald Nobl, upozorio je da je najveæi izazov za njegovu agenciju pretnja od novih teroristièkih napada Al Kaide i grupa vezanih za nju. Dopisnica Glasa Amerike Nensi Amelia Kolins uputila je izveštaj iz Manile gde je gospodin Nobl govorio na otvaranju regionalne konferencije Interpola:

Generalni sekretar Interpola, Ronald Nobl, istakao je da su prošlonedeljni bombaški napadi u Madridu, u kojime je ubijeno bar dve stotine ljudi, oštra opomena da terorizam tipa Al Kaide ima za cilj da nanese štetu celom svetu:

”Pre samo nekoliko dana ponovo smo brutalno opomenuti da je vrsta napada koju koriste teroristièke grupe tipa Al Kaide medju najviše zabrinjavajuæim za nas, policijske funkcionere, i za medjunarodnu zajednicu. Ni jedan region sveta nije iskljuèen i nije poštedjen terorista poput Al Kaide.“

Nobl je to izjavio u Manili na otvaranju regionalne konferencije èlanica Interpola - medjunarodne agencije za saradnju policijskih službi. Na video snimku, koji je navodno poslala Al Kaida, navodi se da je ta teroristièka grupa odgovorna za prošlonedeljne bombaške napade u Španiji. Generalni sekretar Interpola istièe da napadi u Madridu pokazuju zašto su akcije u stilu Al Kaide, koje pogadjaju više ciljeva istovremeno, kako bi bio nanet što veæi broj gubitaka - najveæi izazov sa kojim je suoèen Interpol. On dodaje da ti napadi imaju za cilj ubijanje što je moguæe više ljudi, iz što je moguæe više zemalja i ukazuje da su gradjani 12 zemalja stradali ili su ranjeni u Madridu:

”Svaki teroristièki napad velikog obima, koji se može pripisati Al Kaidi ili poseduje karakteristike tipiène za tu grupu, ima negativan uticaj na bezbednost gradjana ne samo u onim zemljama koje su direktne mete, veæ takodje svih gradjana sveta. Uzevši u obzir naše iskustvo, Interpol veruje da nijedna vlada ne može iskreno da kaže svojim gradjanima da ne treba da budu zabrinuti zbog terorizma.“

Generalni sekretar Interpola je rekao da je 181 zemlja, èlanica te organizacije, predana saradnji u cilju zaštite sveta od terorizma. Gospodin Nobl kaže da azijske zemlje imaju dugo iskustvo u borbi protiv terorizma i saradnji sa Interpolom. On je apelovao na regionalne funkcionere da i dalje budno prate pretnje od terorizma. 18-a Azijska regionalna konferencija Interpola okupila je više od 200 visokih policijskih funkcionera iz 63 zemlje u cilju preispitivanja naèina za poboljšanje regionalne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG