Linkovi

Akcija protiv islamskih ekstremista u Pakistanu - 2004-03-16


Predstavnici pakistanskih oružanih snaga saopštili su da su èetvorica pripadnika paravojnih snaga poginula u jednodnevnoj operaciji sprovedenoj u jednoj od slabo kontrolisanih plemenskih oblasti zemlje. Kako iz Islamabada izveštava dopisnik Glasa Amerike Majkl Kièen, takodje su ubijena tri muškarca za koje se smatra da su bili islamski ekstremisti.

Pripadnici pakistanskog paravojnog Pograniènog korpusa sukobili su se sa osumnjièenim ekstremistima u Južnom Vaziristanu, nedaleko od avganistanske granice. Najnovija vojna operacija zapoèeta je na osnovu dostave o prisutnosti stranih terorista u regionu. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je u ponedeljak da se u pakistanskim podruèjima koja su pod kontrolom lokalnih plemena krije možda èak 600 stranih ekstremista, ukljuèujuæi one koji s povezani sa teroristièkom mrežom Al-Kaida. Ali predstavnik oružanih snaga, general-major Šaukat Sultan Kan, rekao je da ta cifra nije pouzdano utvrdjena:

”To je bila samo procena, i niko ne zna taèan broj,“ rekao je general Kan.

Vodje lokalnih plemena organizovale su i sopstvene milicije koje, kako je reèeno, saradjuju sa pakistanskim vojnicima u traganju za ekstremistima.

XS
SM
MD
LG