Linkovi

Putin obeæava reforme - 2004-03-15


Ruski predsednik Vladimir Putin obeæao je da æe nastaviti sa sprovodjenjem društvenih, ekonomskih i politièkih reformi, pošto je u nedelju osigurao blistavu pobedu na predsednièkim izborima. Ali izbori su takodje izazvali mnoge kritike od strane opozicionih Putinovih protivnika i medjunarodnih posmatraèa, koji kažu da nisu bili baš sasvim demokratski. U izjavi prikazanoj na ruskoj državnoj televiziji Putin je rekao da æe tokom drugog mandata vlada raditi na uèvršæivanju, kako je rekao, ”demokratskih tekovina iz prethodnih godina.“

Govoreæi nekoliko sati po zatvaranju glasaèkih mesta i objavljivanju prvih, nezvaniènih rezultata, predsednik Putin je rekao da æe se njegova vlada potruditi da zadrži sadašnju stopu ekonomskog rasta i ojaèa gradjansko društvo i slobodu medija. On je takodje rekao da, pošto je prema njegovom mišljenju stabilnost manje-više uspostavljena, podizanje životnog standarda u Rusiji ostaje njegov najvažniji cilj.

Putin je rekao da nije dovoljno uèinjeno da se najmanje èetvrtina stanovništva izdigne iznad siromaštva. On je takodje obeæao da æe uèvrstiti ruski višestranaèki sistem, za koji kritièari kažu da za sada važi samo na papiru. Kritièari takodje tvrde da je Putin manipulisao medije kako bi osigurao svoj ponovni izbor.

Na medjunarodnoj sceni, Putin je obeæao da æe nastaviti da brani ruske nacionalne interese bez primenjivanja, kako ih je nazvao, agresivnih ili svadjalaèkih mera. Šef ruske Centralne izborne komisije Aleksander Vešnjakov, objavio je veliku Putinovu pobedu rano jutros, u Moskvi, pošto je pregledano 99 odsto glasaèkih listiæa. Vešnjakov je rekao da je predsednik dobio 71,2 odsto glasova, dodajuæi da je samo jedan od petorice Putinovih protivnika, komunista Nikolaj Karitonov, dobio više od deset odsto glasova. Prema izveštajima, odziv glasaèa je bio 64 odsto, znatno veæi od neophodnih 50 odsto. Aleksander Vešjakov je rekao da definitivni rezultati izbora moraju biti objavljeni do 25. marta, ali je dodao da je to samo formalnost i da je siguran da se rezultati neæe bitno promeniti. On je rekao da je bilo nekih manjih nepravilnosti koje su ispravljene na licu mesta. Opozicioni kandidati i medjunarodni posmatraèi usprotivili su se toj tvrdnji iznoseæi da su izbori od poèetka bili obeleženi nepravilnostima, kao što su preterani pritisak na glasaèe i predsednikova zloupotreba medija. Džulijan Pil Jejts, koji predvodi mešovitu misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Skupštine Saveta Evrope, rekao je novinarima danas u Moskvi, da uopšteno govoreæi, ruski predsednièki izbori nisu bili savršeni:

”Izborni proces, uopšteno govoreæi, nije adekvatno odražavao principe neophodne za zdrav, demokratski izborni proces. Nedostajali su osnovni elementi koje predvidja OEBS i standardi Saveta Evrope za demokratske izbore, kao što su aktivne politièke diskusije i istinski pluralizam. Izborni proces nije ispunio važne obaveze koje se tièu postupaka medija pod državnom kontrolom prema diskriminaciji kandidata.“

Istovremeno, Jejts je odao priznanje Rusiji na sprovodjenju - kako je rekao - prilièno dobro organizovanih izbora. Ali on je rekao da su posmatraèi zabeležili sluèajeve zloupotrebe službenih položaja, pa èak i sluèajeve zastrašivanja biraèa proistekle iz takvih situacija.

XS
SM
MD
LG