Linkovi

Buš tvrdi da Irak odlièno napreduje - 2004-03-06


Predsednik Buš kaže da èlanovi iraèkog Vladajuæeg Saveta vode nadahnutu raspravu o buduænosti njihove zemlje. Ta debata, dovela je do problema u vezi sa proglašenjem privremenog ustava, pošto je pet šiitskih èlanova odbilo da potpiše tekst koji, po njihovom mišljenju, daje previše vlasti iraèkim Kurdima. U ovonedeljnom obraæanju amerièkom narodu putem radija predsednik Buš je rekao da æe novi zakoni u Iraku stupiti na snagu, i da æe – kada se to desi – prava iraèkog naroda biti zakonski zaštiæena, prvi put nakon više decenija.

«Shodno tom zakonu, svi Iraèani biæe jednako tretirani. Nijedna etnièka ili verska grupa neæše biti favorizovana i èelnici države neæe moæi da diskriminišu nikoga. Zakonom æe biti zaštiæena sloboda govora i okupljanja, pravo na organizaciju politièkih stranaka, pravo glasa, i sloboda vjeroispovjesti. zakonom æe biti garantovano pošten i korektan odnos sudskih vlasti i više niko neæe morati da se plaši da æe mu tajna policija, poslije ponoæi, pokucati na vrata».

Èlanovi iraèkog Vladajuæeg savjeta kažu da trenutno pokušavaju da do ponedjeljka riješe nesuglasice i potom potpišu ustav. Ceremonija potpisivanja prethodno je bila planirana u srijedu, ali je odložena zbog bombaških napada u karbali i Bagdadu. Predsjednik Buš smatra da nasilje neæe unazaditi težnju ka slobodi u Iraku.

«Boreæi sa na strani iraèkog naroda, poraziæemo teroriste koji žele da u Iraku zavlada haos i nasilje. Biæemo uz Iraèane dok god im bude neophodna pomoæ i dok ne izgrade stabilnu, mirnu i uspješnu demokratiju». U odgovoru Demokrata, takoðe putem radija, Bušov najverovatniji rival na novembarskim predsednièkim izborima, senator iz Maseèusetsa, Džon Keri, kritikovao je aktuelnog predsednika da nije adekvatno zaštitio amerièke trupe u Iraku, istièuæi da se amerièkim porodicama mora isplatiti novac koji su potrošile za kupovinu pancirnih prsluka koje su slali svojim najbližima na službi u Iraku. «Porodice bi trebalo da šalju slike i pisma vojnicima u Iraku, a pancire bi trebalo da im obezbijedi Sekretarijat za odbranu».

Keri se osvrnuo na svjedoèenje Sekretara za vojsku Lesa Braunlija pred Komitetom za oružane snage, koji je rekao da amerièka armija nije bila spremna za treuntni konflikt u Iraku.

«Da sam ja predsjednik, bio bih spereman da iskoristim našu vojsku da zaštitim bezbjednost naše nacije i naših vitalnih interesa. Ali nikada ne bih poslao vojnike u krizna podruèja, a da nisu potpuno opremljeni i naoružani».

Senator Keri je pozvao Buša da podrži zakon koji je on lièno inicirao i koji predviða da se obezbijedi nadoknada porodicama koje su kupovale pancire za svoje najbliže na službi u Iraku. Za sada, predizbornom debatom dominiraju upravo rat u Iraku i stanje amerièke ekonomije.

XS
SM
MD
LG