Linkovi

Bauèer: Saradnja Beograda sa Hagom za SAD “nije samo politièko pitanje, veæ i poštovanje zakona” - 2004-03-04


Rièard Bauèer je potvrdio da je Državni sekretar Kolin Pauel jutros razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i da mu je prenio da “stav Vlade Sjedinjenih država o buduæoj vladi Srbije, zavisi od toga šta æe ta vladauèiniti”.

“Zainteresovani smo da sa Srbojim i Crnom Gorom radimo na ekonomskim i politièkim reformama, vladavini zakona i približavanju Srbije i Crne Gore evropskim vrijednostima i institucijama. Nadam se da æemo biti u moguænosti da tu saradnju nastavimo, ali svi znamo da to možemo uraditi u mjeri koja zavisi od predanosti nove vlade reformama, vladavini zakona i posebno saradnji sa Haškim tribunalom”, rekao je Bauèer.

Po njegovim rijeèima, saradnja Beograda sa Hagom za SAD “nije samo politièko pitanje, veæ se radi i o poštovanju zakona”.

“Državni sekretar mora da analizira situaciju i vidi da li su ispunjeni uslovi, kako bi odluèio o eventualnom odobravanju nastavka pomoæi 31. marta.”, rekao je portparol Stejt Dipartmenta.

Bauèer nije želio da komentariše sastav vlade, jer, kako je rekao “sve zaista zavisi od toga šta ta vlada bude radila.

“Nama je poznata istorija nekih partija, posebno Socijalista i njihove povezanosti sa Miloševiæem. Mnogo je politièkih komentatora koji nam kažu da ne oèekujemo previše, ali mislim da moramo vidjeti šta oni rade po pitanju reformi, vladavine zakona i saradnje sa Haškim tribunalom “, rekao je Bauèer.

U sklopu pune saradnje sa Tribunalom, SAD insistiraju na hapšenju i transferu Haškom tribunalu Ratka Mladiæa i drugih optuženika koji su u bjekstvu.

XS
SM
MD
LG