Linkovi

Francuske trupe stigle na Haiti - 2004-03-01


Portparol Ministarstva odbrane u Parizu potvrdio je da je prvih 50 francuskih vojnika stiglo na Haiti, a za nekoliko dana treba da ih bude 300. Oèekuje se i veæi broj amerièkih vojnika, koji æe pojaèati jedinicu od stotinu marinaca koja se veæ nalazi na tom karipskom ostrvu, na kojem se nasilje i pljaèka nastavljaju uprkos odlasku haiæanskog predsednika, Žan-Bertrana Aristida. Brazil i Kanada su takoðe obeæali izvestan broj vojnika, pošto su Ujedinjene nacije odobrile meðunarodne stabilizacione snage za Haiti.

U saopštenju izdatom u Tokiju, francuski ministar inostranih poslova, Dominik de Vilpen, rekao je da je Francuska spremna da ponudi humanitarnu i tehnièku pomoæ Haitiju, svojoj nekadašnjoj koloniji. De Vilpen je takoðe pozvao meðunarodne organizacije kao što su Svetska banka i Evropska unija, da pomognu Haiæanima da izgrade održivu buduænost, dodavši da æe posetiti Haiti èim se uspostavi vlada nacionalnog jedinstva, što podržavaju Zajednica karipskih zemalja i Organizacija sveamerièkih država.

Francuski zvaniènici su se prošle nedelje u Parizu sastali sa èlanovima Aristidove vlade, pokušavajuæi da pronaðu rešenje. Meðutim, pokušaj organizovanja odvojenog sastanka sa haiæanskim pobunjenicima nije uspeo, delimièno i zbog toga što pobunjenici, zbog sve veæeg haosa, nisu uspeli da obezbede let za Pariz.

XS
SM
MD
LG