Linkovi

Gospodar prstenova - gospodar Oskara - 2004-03-01


Film “Gospodar prstenova: Povratak Kralja” osvojio je nagradu Amerièke filmske akademije u svih 11 kategorija u kojima je bio nominovan. “Povratak kralja” se tako izjednaèio po broju osvojenih Oskara sa “Titanikom” i “Benom Hurom”.

Istovremeno, film Pitera Džeksona, koji je dobio nagradu za režiju, proglašen je za najbolji, što je prvi put da se Akademija odluèila da umjesto drame, nagradi žanr fantazije.

"Želio bih da zahvalim sjajnoj glumaèkoj ekipi koja je slomila jezik da bi ovaj èudan tekst prezentovala sa posveæenošæu, strašæu i emocijama" rekao je reditelj Piter Džekson.

U kategoriji glumaca, oba dobitnika su nagraðena prvi put. Južnoafrièka glumica Šarliz Teron dobila je Oskara za glavnu ulogu u filmu “Monstrum” u kojem je tumaèila lik serijskog ubice Ajlin Vornos. Šon Pen je nagraðen za glavnu ulogu u krimi-drami Klinta Istvuda "Mystic River." I Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je akter “Mistiène rijeke”, Tim Robins. Rene Zelveger je nagraðena za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Hladna planina”.

Kompozitor Hauard Šor osvojio je drugu nagradu Akademije u karijeri, za muziku u filmu “Gospodar prstenova”. Prvi Oskar mu je dodijeljen za muziku u prvom dijelu trilogije: "The Fellowship of the Ring." Pjesma "Into the West," takoðe iz filma “Gospodar prstenova: Povratak Kralja” koju su napisali Fren Volš, koscenarista filma, Hauard Šor i Eni Lenoks kao izvoðaè, takoðe je nagraðena.

Kæerka legendarnog Frensisa Forda Kopole, Sofia, nagraðena je za najbolji originalni scenario za film “Izgubljeni u prevodu”. Sofija Kopola je bila nominovana i za najboljeg režisera, kao prva Amerikanka u istoriji nagrade Amerièke Filmske Akademije.

Kanadski film Denisa Arkana “Invazije varvara” dobio je Oskara za najbolji strani film.

Piksarov “Tražeæi Nema”, koji je u amerièkim bioskopima zaradio fantastiènih 340 miliona dolara proglašen je za najbolji animirani film..

Erol Moris je dobio nagradu za kratki dokumentarni film “Magla rata” - portret amerièkog sekretara za odbranu u vrijeme Vijetnamskog rata Roberta Meknamare.

Moris je, zahvaljujuæi se Akademiji – uporedio Vijetnamski rat sa aktuelnom amerièkom intervencijom u Iraku.

"Prije 40 godina, ova zemlja je skrenula u zeèiju rupu u Vijetnamu i milioni su umrli. Bojim se da ponovo skreæemo u zeèiju rupu”, rekao je Moris.

Ceremonija dodjele nije prošla bez politièkih poruka ni ovoga puta. Šon Pen je u svoje obraæanje poèeo reèenicom “Svaki glumac, osim što zna da oružja za masovno uništenje nije bilo, zna da nema najboljih glumaca”.

Bili Kristal koji je osmi put bio domaæin sveèanosti, ponovo nakon èetiri godine, zahvalio se Akademiji na ukazanoj èasti uporedivši je sa Teksaškom nacionalnom Gardom, u kojoj je predsjednik Buš služio u vrijeme Vijetnamskog rata.

“Hvala Akademiji što mi je omoguæila da se vratim nakon èetvorogodišnje pauze”, rekao je Kristal i podsjetio da je prvi put bio domaæin sveèanosti prije 13 godina: “Od tada, sve se promjenilo. Buš je bio predsjednik, ekonomija se oporavljala i upravo je bio završen rat u Iraku".

Oskara za životno djelo dobio je režiser Blejk Edvards režiser filmova “Pink Panter” o avanturama detektiva Kluzoa, “Doruèak kod Tifanija” i “Viktor – Viktorija”.

Nagradu Amerièke filmske akademije u kategoriji kratkog igranog filma, za koju je bio nominovan i film mladog Beograðanina Stefana Anastasijeviæa, dobili su Aron Šnajder i Endrju Saks, koautori filma "Dva vojnika".

Ceremonija dodjele Oskara održana je u punom sjaju, za razliku od prethodne dvije godine kada je Holivud utihnuo zbog teroristièkih napada na SAD 11. septembra 2001. i rata u Iraku.

DOBITNICI:

Muška glavna uloga - Šon Pen, Mistièna Rijeka

Muška sporedna uloga - Tim Robins, Mistièna Rijeka

Ženska glavna uloga – Šarliz Teron, Monstrum

Sporedna ženska uloga, Rene Zelveger, Hladna Planina

Režija – Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Piter Džekson) Animirani film – Tražeæi nema (Endrju Stenton)

Art režija - Gospodar prstenova: Povratak Kralja - Grent Majdžor /Art režija/, Den Hena i Alan Li /scenografija/ Kinematografija - Gospodar i komandant: Daleka strana svijeta (Rasel Bojd)

Kostim - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Najla Dikson i Rièard Tejlor)

Dokumentarni film – Magla rata (Erol Moris i Majkl Vilijams)

Kratki tematski dokumentarni film – “Srce Èernobila” (Marijan Dileo)

Strani film – Invazije varvara (Denis Arkan)

Filmska montaža - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Džejmi Selkrik) Nagrada za živorno djelo – Blejk Edvards

Šminka - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Rièard Tejlor I Piter King)

Muzika - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Hauard Šor)

Song - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Fren Volš, Hauard Šor, Eni Lenoks)

Kratki animirani film - Harvi Krampet, Adam Eliot

Kratki igrani film – Dva vojnika, Aron Šnajder I Endrju Saks

Montaža zvuka – Gospodar i komandant (Rièard King)

Miksovanje zbuka - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Krostofer Bojs, Majkl Semanik, Majkl Hedžis i Hemond Pik)

Vizuelni efekti - Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Džim Rajdžel, rendal Vilijem Kuk i Aleks Fanki)

Adaptirani tekst scenarija, Gospodar prstenova: Povratak Kralja (Fren Volš, Filipa Bovens i Piter Džekson)

Originalni scenario – Izgubljeno u prevodu (Sofia Kopola)

Najbolji film - Gospodar prstenova: Povratak Kralja

XS
SM
MD
LG