Linkovi

Teškoæe sa iraèkim ustavom - 2004-02-28


Èlanovi Vladajuæeg savjeta kažu da su i dalje podijeljeni po pitanju nekih odredbi privremenog ustava koji je trebalo da bude predoèen do subote. Dokument bi trebalo da ima privremeni karakter pošto æe novi ustav svakako usvajati vlast izabrana na prvim neposrednim izborima, iduæe godine. Komitet sastavljen od èlanova Savjeta, koji su naimenovali Amerikanci nije uspio da postigne saglasnos o nekoliko pitanja, meðu kojima je i uloga Islama u novom ustavu. Islamske grupe traže da u ustav bude ugraðena šerija – zakon baziran na Kuranu, èemu se protive ostali èlanovi savjeta i Sjedinjenim državama predvoðena koalicija.

Amerièki administartor, Pol Bremer, rekao je može da prizna Islam kao religiju veæine Iraèana, ali je nagovjestio da bi mogao da uloži veto ukoliko se ustav bude suviše oslanjao na islamske zakone. Bremer je rekao da se moraju poštovati prava pojedinaca, ukljuèujuæi i pravo na slobodu vjeroispovjesti. Takoðe je pod znakom pitanja, zahtjev Kurdskih predstavnika da se garantuje autonomija sjeverne pokrajine, u kojoj oni èine veæinu.

Èlanovi savjeta su, proporcionalno, naimenovani iz svih vjerskih zajednica u Iraku, kako bi se omoguæilo da nièiji stav ne bude dominantan. Rok za usvajanje ustava odreðen je 15. novembra. Bilo je predviðeno da implementacija ustava poène što skorije, kako bi Iraèani spremno doèekali samoupravu pošto im Amerikanci predaju suverenitet 30. juna. Pol Bremer je rekao da datum predaje vlasti Iraèanima ostaje ne promijenjen, pošto su nesporazumi u vezi sa datumom održavanja izbora otklonjeni kada su UN objavile da trenutno nema uslova za organizaciju neposrednih izbora. Jedan od zagovornika ranih izbora , voða iraèkih šiita, Ajatola Ali al-Sistani, zatražio je, uostalom, da Savjet Bezbjednosti UN garantuje da æe se izbori održati do kraja godine.

XS
SM
MD
LG