Linkovi

Nasilje u Iranu - 2004-02-22


Najmanje osam ljudi je izgubilo život u sukobima na jugu Irana povodom prekjuèerašnjih parlamentarnih izbora. Prema preliminarnim izbornim rezultatima tvrdokorni islamisti su osvojili ubedljivu pobedu nad reformskim strankama. Meðutim, odziv biraèa je bio veoma mali. Iz Teherana izveštava, dopisnica Glasa Amerike Patriša Nunan: Spor oko izbornih rezultata, odnosno pobede konzervativnih kandidata pretvorio se u nasilje u mestima Firuzabadu i Izehu na jugu Irana. Islamski konzervativci æe, po svemu sudeæi, preuzeti kontrolu nad parlamentom od 290 mesta u jeku nastavljene politièke krize. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je na izbore izašlo 50.6 odsto od 46 miliona iranskih registrovanih biraèa, što je najmanji biraèki odziv od islamske revolucije 1979. godine. Izbore su bojkotovale veæina reformskih stranka nakon što je konzervativni Savet za zaštitu revolucije diskfalifikovao preko 2,300 reformskih kandidata. Reformisti su optužili konzervativce da je zabrana bila u cilju njihovog održavanja na vlasti. To je stanovište podržao amerièki državni sekretarijat, koji je ocenio da iranski izbori nisu bili pravedni niti slobodni. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi je odbacio te kritike:

“Poznato nam je da Amerikanci ne pozdravljaju pravu demokratiju. Oni govore samo da bi vršili pritisak, i podizali halabuku. Verujem da su izbori bili pravedni i u skladu sa zakonom - to vam mogu reæi”.

Iranski reformisti su u poslednjim izborima 2000. dobili dvotreæinsku veæinu u parlamentu, obeæavši da æe sprovesti politièku liberalizaciju. Meðutim, njihove mere su nailazile na oštro protivljenje konzervativaca ukljuèujuæi Saveta za zaštitu revolucije koji, mada nije demokratski izabrano telo, ima pravo veta na odluke parlamenta. U meðuvremenu neuspeh reformista izazvao je razoèarenje i apatiju biraèa. Meðu njima i 28-godišnjeg Reze:

“Ne verujem izbornim rezultatima i smatram da nema nikakve razlike izmeðu reformista i konzervativaca“.

Tako misle i svi ostali iz njegove generacije, kaže Reza. Konaèni izborni rezultati biæe poznati kroz nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG