Linkovi

Jevrejska udruženja upozorila EU na oživljavanje antisemitizma - 2004-02-19


Predsedavajuæi konferencije, predsednik Evropske komisije Romano Prodi je, obraæajuæi se jevrejskim liderima iz Evrope, Izraela i Sjedinjenih Država, izjavio da današnja Evropa nije Evropa iz tridesetih i èetrdesetih godina prošlog veka, kada su nacisti pobili šest miliona Jevreja. Ipak, Prodi je podsetio da antijevrejska oseæanja u Evropi još uvek postoje, posebno u redovima nezadovoljne omladine iz arapskih emigrantskih zajednica, ogorèene zbog ponašanja Izraela prema Palestincima. Francuska i Belgija su, recimo, bile suoèene sa napadima na jevrejske škole, groblja i sinagoge. Prodi je obeæao da toj pojavi, koju jevrejski lideri smatraju novim ispoljavanjem antisemitizma, treba suprotstaviti razlièitim instrumentima, od policijskih i pravosudnih, do boljeg upoznavanja u školama sa istorijom evropskih Jevreja. Uprkos njegovom zalaganju, pojedini jevrejski lideri upozorili su da je oživljavanje antisemitizma i rezultat nezainteresovanosti dela vlada i gradjana. Nobelovac Eli Vizel izjavio je da Jevreji u Evropi žive u strahu 60 godina, nakon što su otkriveni zloglasni logori smrti, kao što je Aušvic. Kobi Benatof, predsednik Evropskog jevrejskog kongresa, kaže da se istorija ponavlja.

«Upozorenje Evropi: mi evropski Jevreji nismo u moguænosti da vodimo svakodnevni život kao ostali evropski gradjani. Antisemitizam i predrasude su se vratile. Monstrum je ponovo ovde sa nama».

Nemaèki ministar inostranih poslova Joška Fišer, obraæajuæi se skupu, izjavio je da je jedan od naèina na koji Evropska unija može da se bori protiv antisemitizma, istrajan rad na pravednom rešenju izraelsko palestinskog konflikta. Predstavnici Izraela i jevrejskih udruženja rekli su da je Evropska unija pristrasna prema Palestincima. Zategnutost izmedju Evropske unije i jevrejskih organizacija zamalo je poremetila održavanje konferencije u Briselu. Jevrejski lideri kritikovali su kao netaèno i raspirujuæe istraživanje javnog mnjenja , koje je naruèila Evropska unija, a koje pokazuje da Evropljani veruju da je Izrael veæa pretnja miru od bilo koje druge zemlje. Predsedavajuæi Romano Prodi se oštro suprotstavio jevrejskim liderima koji su optužili Evropsku komisiju za antisemitizam, ali su obe strane preispitale stavove i odluèile da nastave konferenciju.

XS
SM
MD
LG