Linkovi

Senzacionalistièko novinarstvo - 2004-02-11


Kada je prošlog meseca, privedena pop - zvezda, Majkl Džekson, pod optužbom za zloupotrebu dece, novinari iz celog sveta su bili na licu mesta da bi izvestili o svakom trenutku. To se dogaða sa još mnogim liènostima. ... Da li je to pravo novinarstvo ili voajerizam ? To je pitanje bilo postavljeno grupi struènjaka na sastanku èiji su domaæini bili Komunikacioni fakultet Anenberg, univerziteta južne Kalifornije, i Institut Pointer, u Sent Pitersburgu na Floridi. ... Bivši urednik žute štampe, i profesor na Univerziteu južne Kalifornije, Džej Haris, iznosi da su svi urednici svesni da poznate liènosti doprinose prodaji novina :

” Izveštavanje o poznatim liènostima je veoma unosno, kada se radi o poveæanju prodaje lista, a ne smemo da zaboravimo ni pritisak konkurencije. “

Usredsreðenost na poznate liènosti nalazi se u žiži pažnje novinarstva, i mnogi nisu sigurni da je to bio sluèaj pre desetak godina. ... Novinarka satelitske mreže E, Pegi Džo Ejbraham, smatra sebe ozbiljnim novinarem, koja izveštava o poznatim liènostima na televiziji. Kako je rekla, zahteva proveravanje svih podataka o svakoj prièi, i dodaje da druge stanice nisu tako pažljive :

” Svi æe da kažu DOBRO, ne možemo da potvrdimo, ali æemo izvestiti - prema podacima obavljenim u listu STAR, ili nekom drugom obaveštajnom sredstvu, ovo ili ono se dogodilo. ”

Novinar Robert Šier, rekao je da su dnevnici manje opsednuti poznatim liènostima, od ostalih sredstava obaveštavanja, ali smatra da su najgori razni èasopisi, jer svakodnevno izveštavaju o poznatim liènostima da bi poveæali prodaju. ... Urednici èesto iznose da biraju teme u zavisnosti zainteresovanosti èitalaca. ... Direktor televizijskog dnevnika iz San Franciska, Den Rozenhajm, iznosi da nije pametno ne obraæati pažnju na zainteresovanost èitalaca, naroèito kada se ima u vidu konkurencija. ... Heris je ukazao da direktori dnevnika menjaju procenu zanimljivih dogaðaja, a to može da bude i dobro i loše :

” Donosimo korisne podatke, ukljuèujuæi promenu vrednosti, najvažnijih elemenata života, i izazova, ali prenosimo vesti i o onima koji su zgrešili, pokleknuli i posustali. “

Profesor engleskog jezika na Univerzitetu južne Kalifornije, Lio Brodi, izneo je da izveštavanje o poznatim liènostima nije ništa novo. U prošlosti, urednici su ponekad prenosili govorkanja, i velièali život bogatih i poznatih, ali skandali koji su ranije mogli da se naðu samo u žutoj štampi, sada se pojavljuju u vodeæim sredstvima obaveštavanja.

XS
SM
MD
LG