Linkovi

Severnokorejsko nuklearno naoružanje - 2004-02-07


Novi krug razgovora šest zemalja o okonèanju severnokorejskog programa za proizvodnju nuklearnog oružja, poèeæe 25. ovog meseca. Na pregovorima æe uèestvovati SAD, Kina, Japan, Rusija, Severna i Južna Koreja. Severna Koreja je 2002. godine priznala da ima tajni program razvoja nuklearnog oružja zasnovan na obogaæivanju uranijuma, što predstavlja kršenje njenih medjunarodnih sporazuma. Umesto da to kršenje prekine, severnokorejski režim je proterao inspektore Medjunarodne agencije za atomsku energiju i saopštio da se povlaèi iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Portparol amerièkog Državnog sekretrijata, Rièard Bauèer, izjavio je da Severna Koreja treba “proverljivo i nepovratano” da prekine svoj program nuklearnog oružja.

“Kakve god razloge mogli da imaju za takav program, on ne doprinosi severnokorejskoj bezbednosti, niti stabilnosti, niti buduænosti severnokorejskog naroda. Postoje brojni razlozi za eliminisanje tog programa”.

SAD æe nastaviti da obezbedjuju humanitarnu pomoæ narodu Severne Koreje. Medjutim, severnokorejski režim neæe biti nagradjivan za ispunjenje svojih obaveza. Bauèer je rekao da su SAD i severnokorejski susedi jasno ukazali da Severna Koreja neæe izvlaèiti korist iz toga što se “zamerila celom svetu programom za nuklearna oružja kojeg se svi pribojavaju”.

“Ukoliko Severna Koreja to izmeni, hoæe li imati nekakve koristi od toga? Pretpostavljam da æe imati. Medjutim, ono što smo naglasili jeste da u pogledu prekida severnokorejskog nuklearnog programa, odobravanja inspekcija Meðunarodne agencije, denuklearizacije poluostrva, što je Severna Koreja prihvatila mnogo puta, mi neæemo ponovo plaæati ono što je veæ plaæeno, odnosno dogovoreno”.

Predsednik Džordž Buš je rekao da SAD nastoje da pronadju miroljubiv naèin okonèanja opasnosti od severnokorejskog programa nuklearnog oružja. Sada se postavlja pitanje da li to želi i Severna Koreja.

XS
SM
MD
LG