Linkovi

Molitveni doruèak - 2004-02-05


U opasno vreme borbe protiv terorizma, predsednik Buš je rekao da Amerikanci imaju mnogo razloga da budu zahvalni, ukljuèujuæi i žtvovanje amerièkih mladiæa i devojaka u vojsci Sjedinjenih Država.

“Molimo se za porodice muškaraca i žena ubijenih ili ranjenih u sukobu, da im u tuzi i nevolji Bog podari spasenje i snagu. Molimo se za narode Iraka i Avganistana, da žive bezbedno i slobodno.”

Predsednik je ukazao da su amerièki vojnici u Iraku najbolje predstavili Ameriku - pomažuæi da se obnove džamije, uvažavajuæi sveštenike i poštujuæi islamske praznike.

“Neki od naših vojnika su i sami muslimani, jer Amerika pruža dobrodošlicu ljudima svih vera. Hrišæani i Jevreji i muslimani su preèesto delili stare sumnje. Ali smo svi pozvani da delujemo kao ono što jesmo - kao Avramovi sinovi i kæeri. Ono što radimo u nemirnim delovima sveta se nastavlja i ono što smo zapoèeli æemo završiti. Kada se svake godine okupimo, ostavimo svakodnevne rasprave po strani. Shvatimo da zavisimo od božije volje i zajednièki se molimo da nam blagoslovi zemlju. U prestonici smo najmoænije zemlje na svetu, a ipak prepoznajemo granice ukupne ovozemaljske sile.”

Godišnji molitveni doruèak okuplja èlanove Kongresa, verske, poslovne i politièke lidere iz svih delova sveta. Predsednik Srpskog pokreta obnove i šef novouspostavljenog poslanièkog kluba Koalicije SPO - Nova Srbija, Vuk Draškoviæ - odmah po završetku skupa - rekao je da je ovo prvi put da iz Srbije molitvenom doruèku prisustvuje brojnija delegacija i ukazao na neophodnost intenzivne diplomatske inicijative da bi se zvaniènici u Vašingtonu upoznali sa situacijom u Srbiji i posebno na Kosovu. Ministar državne zajednice za ljudska i manjinska prava, Rasim Ljajiæ, rekao je da je ovo bila prilika da se preciziraju pojedinosti u vezi sa organizacijom jednog sliènog skupa u Srbiji i Crnoj Gori, neke vrste molitvenog doruèka za zvaniènike iz regiona kakav je prošle godine organizovan u Albaniji. Molitvenom doruèku prisustvovali su i vladika raško-prizrenski Artemije, Vladimir Božoviæ iz Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, ambasador Ivan Vujaèiæ, šef Crnogorske misije Zorica Mariæ, bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Andrija Joviæeviæ i direktorka Sigurne ženske kuæe, Ljiljana Raièeviæ.

Odmah posle molitvenog doruèka, amerièki predsednik je otputovao iz Vašingtona u Južnu Karolinu, gde u Èarlstonu treba da govori o unutrašnjoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG