Linkovi

Izrael oèekuje nastavak sudskog procesa u vezi sa gradnjom bezbjednosnog zida - 2004-02-01


Izrael oèekuje da æe, Meðunarodni sud pravde, sa sjedištem u Hagu, održati planirano saslušanje u vezi sa podizanjem bezbjednosne barijere na Zapadnoj obali, uprkos sve veæem protivljenju meðunarodne javnosti. Iz Jerusalima izvještava Ros Dan.

Pravni savjetnik izraelskog ministra inostranih poslova, Alan Bejker, rekao je da – vjerovatno – Meðunarodni sud pravde neæe odložiti saslušanje o kontroverznom zidu na Zapadnoj obali, planirano ovog mjeseca. Bejker je to saopštio nakon što je više od 30 država, ukljuèujuæi SAD, stavilo primjedbe na nadležnost tog suda u konkretnom postupku. Uz SAD, primjedbe su uputile sve èlanice EU, Rusija, Kanada, Australija i Južna Afrika.

SAD smatraju da bi taj problem trebalo da se rešava u direktnim pregovorima Izraela i Palestinaca. Saslušanje je zakazano na zahtjev Generalne skupštine UN koja je od Meðunarodnog suda zatražila mišljenje o zakonitosti podizanja bezbjednosnog zida.

Meðutim, zvaniènici UN kažu da ne mogu ignorisati sve veæe protivljenje, olièeno u izjavi izraelskog ministra pravde, Tomija Lapida.

«Ne mislimo da je Medjunarodni sud pravde nadležan u ovom sluèaju. To nije pitanje prvade, i stoga ne bi trebalo da se bave tim predmetom», kaže Lapid. Palestinski predsjednik Jaser Arafat nije saglasan i kaže da æe – u konaènom – sluèaj biti procesuiran i da æe Izrael morati da saraðuje.

"Izraelci to ne mogu zaustaviti. To je rezolucija UN. Oni pokušavaju da, pred sud stave sve moguæe prepreke, ali ne zaboravite da je rijeè o rezoluciji UN i da se sluèaj mora procesuirati", smatra Arafat.

Arafat smatra da Izrael gradi zid kako bi zauzeo što veæi dio teritorije i jednostrano odreðivao granice palestinske države. Izrael ne dijeli Arafatovom mišljenje, istièuæi da se gradnja zida mora završiti kako bi se onemoguæio ulazak u Izrael palestinskim bombašima samoubicama i drugim teroristima.

XS
SM
MD
LG