Linkovi

Keri pobednik preliminarnih izbora u Nju Hempširu - 2004-01-28


Senator iz Masaèusetsa Džon Keri odneo je ubedljivu pobedu na juèerašnjim preliminarnim izborima u državi Nju Hempšir i tako postao nesumnjivi favorit u trci za nominaciju predsednièkog kandidata Demokratske stranke. Bivši guverner Vermonta Hauard Din je drugi, a za njim slede penzionisani general Vesli Klark i senator iz Severne Karoline, Džon Edvards. Iz Manèestera u Nju Hempširu izveštava dopisnik Glasa Amerike, Džim Maloun.

Pre samo nekoliko meseci senator Keri se upinjao da ostvari malo bolji rezultat u anketama u Nju Hempširu, zaostajuæi iza tadašnjeg demokratskog favorita, Hauarda Dina. Ali na stranaèkim izborima u Ajovi Keri je postigao neoèekivano dobar rezultat na osnovu koga je privukao one demokratske biraèe u Nju Hempširu kojima je najvažnije da izaberu najjaèeg kandidata za suprotstavljanje predsedniku Bušu, u novembru. U govoru posle pobede, Keri se posebno zahvalio svojim saborcima, veteranima iz Vijetnamskog rata, koji su mu pomogli u kampanju:

”U najtežim trenucima, u proteklih mesec dana, oslanjao sam se na isto ono bratstvo na koje sam se oslanjao pre nekih 30 godina. Malo smo stariji i malo smo posedeli, ali mogu da vam kažem da još znamo kako da se borimo za svoju zemlju.“

Hauard Din je osvojio drugo mesto, što mu je obezbedilo ostanak u trci za nominaciju. Din je rekao pristalicama da je to ipak napredak u odnosu na razoèaravajuæe treæe mesto, osvojeno na izborima u Ajovi:

”Ljudi u Nju Hempširu omoguæili su našoj kampanji da obnovi zamah i ja sam im veoma zahvalan. Takodje su omoguæili svima vama da poènete ponovo da se nadate da æemo u Americi imati istinske promene.“

Rezultati izbora u Nju Hempširu omoguæavaju i penzionisanom generalu Vesliju Klarku i senatoru iz Severne Karoline Džonu Edvardsu da ostanu u trci, koja se sada pomera na jug i zapad. U utorak, 3. februara, izbori æe biti održani u sedam država. General Klark se nada da æe njegovi rezultati u Nju Hempširu privuæi nove pristalice:

”Želimo da nam se pridruže svi, bez obzira na to odakle su, iz kakve sredine potièu ili kojoj stranci pripadaju.“

Senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, takodje se nada snažnom podsticaju glasaèa posle izbora u Nju Hempširu.Pošto potièe iz susedne države on æe biti jedan od favorita na izborima u Južnoj Karolini, iduæe nedelje:

”Iskoristiæemo energiju i zamah iz Ajove, i vanrednu energiju i zamah iz Nju Hempšira.Koristiæemo ih sve do treæeg februara kako bismo toga dana doživeli velike pobede.“

Senator iz Konektiketa, Džozef Liberman, koji je osvojio tek peto mesto u Nju Hempširu, kaže da æe nastaviti sa kampanjom uprkos razoèaravajuæem rezultatu:

”Narod Nju Hempšira me je danas gurnuo u ring i u njemu æu i ostati.“

Senator Džon Keri je sada nesumnjivi demokratski favorit, pošto je pobedio u dva prva takmièenja, dok trka sada dobija nacionalnu dimenziju, sa izborima u više država odjednom, tokom kojih æe se nastaviti žestoka bitka za nominaciju predsednièkog kandidata iz redova Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG