Linkovi

Al Arabija palestinske bombaše samoubice više neæe nazivati muèenicima - 2004-01-28


Arapska satelitska TV stanica Al Arabija, objavila je da palestinske bombaše samoubice više neæe nazivati muèenicima. Umesto tog emotivnog i veoma pogrešnog termina, satelitska televizijska stanica iz Dubaija æe ubuduæe koristiti izraz ”poginuli”. Ovu odluku, koja ima za cilj objektivnije izveštavanje pozdravile su pristalice te vrste novinarstva. Meðutim, promene kritikuju neki koji su se zalagali za dosadašnje zapaljivo praæenje dogaðaja na Bliskom istoku, što je praksa veæine arapskih satelitskih, televizijskih stanica.

Jusef al-Kazaz je viši zvaniènik palestinske radio difuzije. ” Veæinu dopisnika arapskih TV i radio stanica bi trebalo politièki i kulturno obuèiti o unutrašnjoj, palestinskoj situaciji“, kaže al Kazaz i dodaje da njemu i njegovim kolegama nije jasno zašto su neke arapske satelitske stanice prestale da koriste izraz ”muèenik“. Al Kazaz je èak apelovao na Udruženje palestinskih novinara da se prikljuèi palestinskom Ministarstvu informacija u davanju uputstava novinarima, ”koji izrazi treba da budu korišæeni” kako je rekao ” u našem politièkom životu”.

Još gore je, što se novinari, koji pokušavaju objektivno da izveštavaju suoèavaju sa fizièkim pretnjama. U Gazi je grupa ljudi izvukla dopisnika al Arabije, Saifa al Dina Šahina iz njegovog automobila i tukla ga kundacima. Šahin je napadnut pošto je napisao da je proslava palestinske frakcije Fatah koštala tri miliona dolara i da je prilikom pucnjave u vazduh, tokom proslave, ranjeno nekoliko prolaznika.

Zbog napada na Šahina brojni novinari i drugi Palestinci su održali protest u znak podrške pravu novinara da svoj posao obavljaju bez straha. Palestinski centar za Ljudska prava, okarakterisao je incident kao napad na ” slobodu štampe, mišljenja i izražavanja“. Centar je pozvao palestinske zvaniènike na ” sveobuhvatnu i pravednu istragu... i da odgovorne, izvedu pred lice pravde”.

Èinjenica je da je to neophodno uraditi. Meðutim, to je samo deo od onoga što treba da se obavi na palestinskim teritorijama i širom Bliskog istoka. Lideri u tom nemirnom regionu bi trebalo da pruže punu podršku poštenom i istinitom izveštavanju jer bi to u mnogome moglo da doprinese uspostavljanju mira i demokratije.

XS
SM
MD
LG