Linkovi

Libija predala komponente nuklearnog naoružanja - 2004-01-27


Sjedinjene Države su avionom transportovale iz Libije komponente programa za razvoj nuklearnog naoružanja, koga se ta zemlja odrekla prošlog meseca. Objavljujuæi to Bela kuæa je odala priznanje Libiji na toj saradnji i dodala da æe na iskazivanje dobre volje u demontaži pomenutog programa biti uzvraæeno istom merom. Iz Državnog sekretarijata izveštava dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Vest je saopštena nekoliko sati pošto je jedan amerièki transportni avion sleteo u državi Tenesi, sa oko 25 tona komponenti libijskog programa za razvoj naoružanja, ukljuèujuæi delove centrifugalnih mašina, uranijum i poverljivu dokumentaciju. Taj vazdušni most predstavljao je do sada najdramatièniji deo procesa koji je pokrenuo libijski lider Moamer Gadafi, kada je 19. decembra potpisao sporazum sa Sjedinjenim Državama i Britanijom o odustajanju od svog programa razvoja oružja za masovna uništavanja. Predstavnik Bele kuæe Skot Meklilen rekao je da ovaj transport predstavlja istinski napredak u libijskom ispunjavanju uslova pomenutog sporazuma:

”Pukovnik Gadafi je doneo hrabru odluku i odrekao se svog naoružanja, a kroz ovaj transparentni proces svet može da se uveri da on ispunjava svoje obeæanje,“ rekao je Meklilen.

Predstavnik Bele kuæe je izjavio da Libija neæe primiti nikakvu nagradu za to, ali je dodao da æe joj na dobru volju biti uzvraæeno, kako bude nastavila da ispunjava odredbe sporazuma o razoružavanju.

XS
SM
MD
LG