Linkovi

Eškroft: Ni jedna zemlja nije imuna od terorizma - 2004-01-26


Amerièki sekretar za pravosudje Džon Eškroft nalazi se u Beèu radi dvodnevnih razgovora o terorizmu i drugim oblicima medjunarodnog kriminala. Eškroft je tom prilikom izjavio da ni jedna zemlja nije imuna od teroristièkih napada. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Melani Sali.

Oèekuje se da æe razgovori amerièkog sekretara za pravosudje sa austrijskim zvaniènicima biti usredsredjeni na borbu protiv terorizma. Posle prvog sastanka, Eškroft je rekao novinarima da teroristi mogu da udare bilo gde. Ali on nije želeo da komentariše medijske izveštaje da u Austriji operiše oko 50 pripadnika Al-Kaide:

”Ne znam gde se sve nalaze veze Al-Kaide. Verujem da je terorizam transnacionalan i globalan i da nema lokacija koje su imune od te pojave,“ rekao je Eškroft.

Amerièki i evropski funkcioneri razgovaraju o tome da li bi na svakom letu preko Atlantika trebalo postaviti naoružane stražare. Austrijski ministar unutrašnjih poslova Ernst Štraser rekao je da njegova zemlja podržava taj kontroverzni plan. Ali tokom Eškroftove posete razgovaralo se i o drugim pitanjima. Eškroft je odao priznanje austrijskom uèešæu u obuci iraèkih policajaca u Jordanu i zahvalio se austrijskom ministru unutrašnjih poslova na proterivanju špijuna koji su pre rata u Iraku radili u iraèkoj ambasadi u Beèu. Amerièki sekretar za pravosudje je rekao da Sjedinjene Države takodje saradjuju sa Austrijom na suzbijanju trgovine drogama u centralnoj Aziji i na Kavkazu. Austrijski ministar unutrašnjih poslova Štraser rekao je da Sjedinjene Države imaju znaèajne podatke o mrežama organizovanog kriminala u Nigeriji i Èeèeniji, koje su vrlo korisne u nizu akcija protiv kriminala, ukljuèujuæi rat protiv trgovaca drogama i suzbijanje širenja deèije pornografije na internetu.

XS
SM
MD
LG