Linkovi

Poslednja debata u Nju Hempširu - 2004-01-24


Uoèi sinoænje debate, došlo je do izmene u podršci dvojici vodeæih pretendenata - senatoru iz Masaèusetsa, Džonu Keriju i bivšem guverneru Vermonta, Hauardu Dinu. Prema rezultatima nekoliko najnovijih anketa, senator Keri je, posle pobede na predizbornim skupovima u Ajovi, izbio na prvo mesto po popularnosti i ima prednost od pet do deset procenata u odnosnu na Hauarda Dina, koji je prethodnih meseci imao najveæu podršku medju demokratama u Nju Hempširu. U sinoænjoj debati nije bilo veæih okršaja medju uèesnicima. Preostalih sedam pretendenata usredsredili su svoje kritike na predsednika Buša i izbegavali uzajamne sukobe. Senator Keri je nastojao da naglasi da bi se u svojoj spoljnoj politici bitno razlikovao od predsednika Buša.

Ovaj predsednik vodi najarogantniju, najneadekvatniju, najnesmotreniju i najviše ideološki obojenu spoljnu politiku u modernoj istoriji ove zemlje.

Bivši guverner Vermonta, Hauard Din, odustao je od agresivnog tona koji je obeležio njegove nastupe na prethodnim debatama i usresredio se na svoja politièke stavove. On je takodje priznao da je izazvao dosta zabrinutosti svojim neodmerenim govorom pristalicama nakon raozoèaravajuæeg treæeg mesta na predizobornim skupovima u Ajovi.

Nisam savršena osoba i sigurno je da su se mnogi ismevali na moj raèun zbog govora u Ajovi, i to je opravdano. Ali, ono što mogu da vam kažem je da se ne šalim u pogledu onog što kažem. Ja radim ono u šta verujem i mislim da je važno da je predsednik SAS spreman da se zalaže za ono što smatra ispravnim, a ne za ono što je popularno.

Najnovije ankete pokazuju da je penzionisani general Vesli Klark treæi po popularnosti medju demokratama Nju Hempšira, mada neki od njegovih supranika i dalje podseæaju da je on do 1990-ih glasao za republikance. Klark je sinoæ nastojao da uveri demokrate u Nju Hempširu da je odan njihovoj stranci.

Ja sam sada u ovoj stranci i dovešæu dosta drugih ljudi u nju, a to je ono što nam je potrebno da bismo pobedili u novembru.

U debati su uèestvovali i senator iz Severne Karoline Džon Edvards, koji nastoji da oèuva zamah koji je dobio posle snažnog drugog mesta u Ajovi, senator iz Konetikata, Džozef Liberman, kongresmen iz Ohaja Denis Kusiniè i aktivista za gradjanska prava iz Njujorka, sveštenik Al Šarpton. Primarni izbori u Nju Hempširu, sledeæeg utorka, su jedan od kljuènih ranih testova u procesu odabiranja predsednièkog kandidata Demokratske stranke, a naredni važan dogadjaj su primarni izbori u Južnoj Karolini, 3. februara.

XS
SM
MD
LG