Linkovi

Amerièki Senat usvojio budžet za vladine agencije - 2004-01-23


Amerièki Senat usvojio ogroman budžet za vladine agencije i operacije, bez vojnih rashoda, u tekuæoj fiskalnoj godini. Budžetski zakon u vrednosti od 375 milijardi dolara treba samo još da potpiše predsednik Buš. Novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt izveštava sa Kapitol hila:

Zakon koji je Predstavnièki Dom usvojio prošlog meseca, obuhvata 13 budžetskih mera za fiskalnu godinu koja je poèela 1. oktobra. Preostalih šest mera su veæ potpisane i stupile na snagu. Usvojeni budžet predviða finansiranje brojnih progama, od pomoæi inostranstvu do Federalnog biroa za istraživanje i amerièkog svemirskog programa NASA. Takoðe obuhvata sredstva u iznosu od 2 milijarde i 400 miliona dolara za borbu protiv side, vojnu i ekonomsku pomoæ Izraelu u iznosu veæem od 2,5 milijarde dolara, zatim pomoæ Egiptu od skoro dve milijarde dolara i Jordanu od gotovo pola milijarde dolara, kao i sredstva za uspostavljanje Kancelarije za borbu protiv finansiranja terorizma u Sekretarijatu za finansije. Predsedavajuæi Odbora za rashode, republikanski senator Ted Stivens iz Aljaske pohvalio je novu finansijsku meru:

“Ovaj zakon predstavlja dobar kompromis, dobar je za zemlju i finansiraæe agencije kojima su sredstva potrebna odmah”.

Meðutim, mnoge demokrate tvrde da nije izdvojeno dovoljno sredstava za obrazovanje i zdrastvene programe za veterane i negoduju zbog, na primer, iskljuèivanja odredbi usvojenih u oba doma Kongresa - za ukidanje zabrane putovanja u Kubu i blokiranje izmena u sistemu nadoknade za prekovremeni rad. Senatorka Hilari Klinton je meðu brojnim demokratama koji su optužili Belu kuæu da je izvršila pritisak na republikansku veæinu u Kongresu da odustane od pomenutih odredbi:

“Mi potkopavamo ustavni sistem podele i jednakosti vlasti, ugrožavamo naèelo podnošenja raèuna. Da smo želeli kralja, to bi stajalo u našem Ustavu, i on mogao bi da radi šta hoæe. Šta æe nam demokratija?”.

Novi budžetski zakon kritikuju i neki republikanci zbog naknadnog ukljuèivanja projekata za koje su zainteresovani pojedini uticajni èlanovi Kongresa. Meðu njima je projekat od 50 miliona dolara za stvaranje tropske šume u zatvorenom prostoru u Ajovi, a milion i ostamsto hiljada dolara se izdvaja za istraživanje bolesti egzotiènih kuænih ljubimaca u Kaliforniji. Kritièari su prošle nedelje uspeli da spreèe izglasavanje budžeta. Meðutim, republikanci su posle toga zapretili da æe smanjiti mnoge vladine programe, tako da je juèe dovoljan broj demokrata glasalo da budžet bude izglasan.

XS
SM
MD
LG