Linkovi

Keri poveo u predizbornoj trci - 2004-01-20


Senator Keri je pobedio na stranaèkim izborima u Ajovi sa 38 odsto glasova, dok je drugi senator iz Severne Karoline Džon Edvards, osvojio 32 procenta. Unutrašnjepolitièki dopisnik Glasa Amerike Džim Maloun poslao je izveštaj iz De Moina, glavnog grada Ajove.

Èlanovi Demokratske stranke u Ajovi izašli su na glasanje po žestokoj hladnoæi i dodelili senatoru Keriju prvo mesto na stranaèkim izborima za nominaciju predsednièkog kandidata. Ankete pokazuju da su mnogi od njih doneli odluku u poslednjim danima kampanje i - kako izgleda - veæina se odluèila za Džona Kerija. U govoru povodom prve pobede Keri je okrenuo oštricu ka èoveku kome bi voleo da se suprotstavi na novembarskim izborima - predsedniku Bušu:

”Ako Džordž Buš želi da nacionalnu bezbednost uèini centralnom temom svoje kampanje, onda imam tri reèi za njega, za koje znamo da ih dobro razume: Samo tako napred! Samo tako napred!“

Ove tri reèi uputio je predsednik Buš prošle godine kao izazov pobunjenicima u Iraku, implicirajuæi da æe ih koalicione snage doèekati spremne. Drugi veliki pobednik u Ajovi bio je senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, koji je takodje stekao podršku u poslednjem trenutku i koji se nada da æe mu to obezbediti bolji položaj u predstojeæim trkama:

”Gradjani Ajove veèeras su potvrdili da veruju u pozitivnu, optimistièku viziju za promenu Amerike.“

Bivši guverner države Vermont, Hauard Din, našao se na treæem mestu, što je predstavljalo izvesno razoèaranje za tog kandidata koji se poslednjih meseci smatrao favoritom. Tokom susreta sa pristalicama u De Moinu, Din ih je pozvao da ne posustaju:

”Neæemo se predati u Južnoj Karolini, neæemo se predati u Arizoni ili u Novom Meksiku, Oklahomi, Severnoj Dakoti, Delaveru, Pensilvaniji, Ohaju, Mièigenu. Neæemo se povuæi - sada ili bilo kada. Želimo da se naša zemlja vrati obiènim Amerikancima.“

Najveæe razoèaranje veèeri doživeo je kongresmen iz Misurija, Rièard Gephart, koji je završio na dalekom èetvrtom mestu, sa mnogo slabijim rezultatom od pobede ostvarene u istoj državi kada se prvi put kandidovao za predsednika, 1988. godine. Gephard je nagovestio da æe se uskoro povuæi iz trke:

”Moja kampanja u borbi za radni narod možda æe se veèeras završiti, ali naša borba nikada neæe prestati. Ponovo æemo osvojiti Belu kuæu 2004. zato što to moramo da uèinimo.“

Bitka za nominaciju Demokratske stranke sada se premešta u Nju Hempšir, u kojoj se održavaju prvi direktni preliminarni izbori 27. januara. Hauard Din je veæ mesecima favorit u toj državi, ali penzionisani general Vesli Klark, koji je zanemario izbore u Ajovi, takodje vodi energiènu kampanju u Nju Hempširu. Senator iz Konektiketa, Džozef Liberman, takodje se nada dobrim rezultatima. Pobeda u Ajovi mogla bi da obezbedi Džonu Keriju bolju poèetnu poziciju u Nju Hempširu, gde nije baš u vrhu po popularnosti, iako je dobro poznat zbog toga što u Kongresu predstavlja susednu državu Masaèusets.

XS
SM
MD
LG