Linkovi

Mušaraf  apelovao protiv ekstremizma - 2004-01-17


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, uprkos postojanoj buci koju su pravili opozicioni poslanici, obratio se danas parlamentu, apelujuæi protiv ekstremizma i za prava žena. Iz Islamabada izveštava dopisnik GA, Majkl Kièen.

Uprkos tome što je na izglasavanju poverenja u parlamentu poèetkom meseca potvrdjen za predsednika do 2007. godine, èlanovi opozicije sve vreme su ometali polusatno obraæanje predsednika Mušarafa parlamentu.

Èlanovi manjih opozicionih stranaka, koji su se protivili nedavnom izglasavanju poverenja predsedniku, uzvikivali su slogane i lupali o stolove, tokom prvog obraæanja predsednika Mušarafa parlamentu, od preuzimanja vlasti 1999. Predstavnici glavne opozicije, saveza verski orjentisanih stranaka koji su podržali reizbor Mušarafa za predsednika, napustili su salu pre poèetka govora. Lideri saveza su izjavili da je napuštanje sednice bio protest protiv predsednièke politike kompromisa sa Indijom oko spornog Kašmira, kao i protiv vojne kapmanje protiv navodnih islamskih ekstremista u polu-autonomnoj plemenskoj oblasti, za koju kažu da ugrožavaju prava tamošnjih stanovnika. Odluka Vlade da skrene sa puta avion u kome su bili èlanovi opozicije koji su krenuli na sednicu, obrazložena nepreciziranim bezbednosnim razlozima, dodatno je doprinela besu poslanika. Uprkos buci, Mušaraf je završio govor pozivajuæi na džihad protiv militantnih ekstremista u Pakistanu. Predsednik Mušaraf, koji je preživeo dva pokušaja ubistva prošlog meseca, rekao je da posebno religoiozni ekstremizam predstavlja pretnju Pakistanu, i da je zbog toga islam dobio loš publicitet u svetu.

Predsednik Mušaraf je govorio o poboljšanoj ekonomiji, dodavši da je došlo vreme da se smanji deficit i potraže sopstveni izvori energije u kombinaciji uglja, nafte i nuklearne energije. On je, istovremeno, naglasio da Pakistanci mopraju da poštuju prava žena i manjina ili æe se suoèiti sa haosom i podelama.

XS
SM
MD
LG