Linkovi

Bezbednosne pripreme  pred Olimpijske igre - 2004-01-16


Jedan od grèkih zvaniènika zaduženih za bezbednost na letnjim Olimpijskim igrama u Atini trenutno je u SAD, zbog razgovora sa amerièkim kolegama o tome šta bi Grèka trebalo da preduzme po tom pitanju. Izveštava novinar «Glasa Amerike» Beri Njuhaus.

Grèki ministar javnog reda Jorgos Floridis došao je u Vašington iz jednog jedinog razloga: da razgovara o velikim bezbednosnim pripremama svoje zemlje pred Olimpijske igre. rèki zvaniènici oèekuju da æe troškovi bezbednosnih operacija pre i tokom olimpijskih igara biti preko 750 miliona dolara i da æe u proces biti ukljuèeno preko 45 hiljada ljudi. Tokom dvodnevne posete, Floridis æe se sastati sa savetnicom za nacionalnu bezbednost Konodlizom Rajs, kao i sa direkotrom FBI-ja Robertom Malerom, sekretarom za pravosudje Džonom Eškroftom i direktorom CIA-e Džordžom Tenetom.

U juèerašnjem obraæanju novinarima, Floridis je naglasio da se budžet za bezbednost dramatièno poveæao u odnosu na poslednje Olimpijske igre u Sidneju.

«Naš budžet je trostruko veæi nego što je bio za olimpijske igre u Sidneju, takoðe imaæemo trostruko više službenika bezbednosti nego Sidnej i sigurni smo da æe sve to, uz odliènu saradnju koju imamo sa struènjacima na polju bezbednosti, doprineti da ostvarimo naše ciljeve»

Poslednjih meseci postojala je zabrinutost u vezi sa moguænostima Grèke da obezbedi zastitu od teroristièkih napada tokom Igara. Medutim, posle juèerašnjeg sastanka sa Kondolizom Rajs, Floridis je rekao da je savetnica za nacionalnu bezbednost izrazila svoje poverenje u bezbednosne pripreme u Grckoj. Pored SAD, još šest drugih zemalja daje savete Grèkoj, povodom bezbednosnih pitanja olimpijskih igara, meðu njima i Izrael, Australija i Velika Britanija. Grèka planira da sledeæeg meseca održi nekoliko bezbednosnih vežbi, koje se tièu potencijalnih hemijskih, bioloških ili nuklearnih napada. Zajednièka bezbednosna operacija grèkih i amerièkih trupa planirana je za poèetak marta.

XS
SM
MD
LG