Linkovi

Demokrate i republikaci - opreèno o ratu u Iraku - 2004-01-15


Èejni je, kako iz Los Anðelesa prenosi novinar GA Majk O Saliven, rekao da je 2003. godina okonèana sa dvije znaèajne pobjede, od kojih je jeddna hapšenje bivšeg iraèkog lidera Sadama Huseina.

«Potom je, pet dana kasnije libijski pukovnik Moamer Gadafi rekao da æe njegov režim dobrovoljno predstaviti i demontirati nuklearni i hemijski arsenal, kao i projektile velikog dometa i programe biološkog oružja.»

Èejni je ocijenio da su se tradicionalne doktrine odvraæanja i sputavanja terorista i otpadnièkih režima koji razvijaju oružje masovnog uništavanja pokazale neefikasnim. Èejni je rekao da je Sadam Husein bio opovezan sa teroristièkim grupama, da je proizvodio i upotrijebljavao oružje masovnog uništavanja. Èejniji je branio rat u Iraku u trenutku kada se zahuktava kampanja uoèi novembarskih predsjednièkih izbora, u trenutku kada vodeæe demokrate kritikuju politiku predsjednika Buša, navodeæi da je rat u Iraku umanjio efikasnost rata protiv terorizma. Ugledni demokratski senator, Ted Kenedi, optužio je Bušovu administraciju da je ulaskom u –kako je rekao – nepotreban rat u Iraku, prekršila obeæanje dato amerièkom narodu. Kenedi je, kako sa Kapitol Hila prenosi Debora Tejt, rekao da je Buš iskoristio rat i posljedice rata za promiciju republikanske politike. Kenedi je rekao da je administracija predjsednika Buša došla na vlast da bi našla razlog da zbaci Sadama Huseina. Optužio je Bijelu kuæu da je iskoristila strah Amkerikanaca, nakon napada 11. septembra 2001. i da je iskrivljujuæi istinu o iraèkom oružju masovnog uništavanja pokušala da opravda rat u Iraku. Odluka da se krene u taj rat, po rijeèima Kenedija, mogla bi da bude jedna od najveæih grešaka u više od dva stoljeæa amerièke spoljne politike.

«Nijedan predsjednik SAD ne bi smio da koristi pogrešnu ideologiju i da iskrivljuje sitinu kako bi poveo narod u rat. Èineæi to, predsjednik Buš je prekršio osnovnu obavezu – povjerenje naroda u vladu. Da su Kongres i amerièki narod znali cijelu istinu, SAD nikada ne bi pokrenule rat»

Kenedi je istovremeno pohvalio bivšeg sekretara za finasije Pola O Nila zbog toga što je objelodanio da je administarcija poèela da planirala rat protiv Sadama odmah po preuzimanju mandata. Kenedi je rekao i da je odluka administracije da krene u rat i da prenese vlast na iraèki narod tempirana kako bi uticala na izbornu kampanju za kongres i Bušov reizbor ove godine. Ipak, senator Kenedi je priznao da SAD sada ne mogu zapostaviti Irak.

«Naš zajednièki cilj je stvaranje nove iraèke vlade koju æe lokalno stanovništvo doživljavati kao legitimnog predstavnika, tako da se u narednim godinama može iuspostaviti trajan mir i da se mogu graditi demokratske institucije», rekao je Kenedi, naglašavajuæi da se vrijeme tranzicije u Iraku ne može poistovjeæivati sa predizbornim periodom u SAD.

XS
SM
MD
LG