Linkovi

Samohrana ženska domaæinstva u SAD - 2004-01-13


Istraživaèi Federacije amerièkih potrošaèa su ustanovili da su domaæinstva koja vode žene u finansijski daleko lošijem položaju od svih ostalih. 2001. u Sjedinjenim Državama je bilo 17 miliona domaæinstava koja vode samohrane žene, ili 16 odsto od ukupnog broja. Proseèni godišnji prihod tih domaæinstava iznosio je 20 hiljada dolara bruto, skoro upola manje od proseène zarade koja je iznosila 39 hiljada dolara. Vrednost steèenih dobara domaæinstava koja vode žene tokom 2001. su iznosila 28 hiljada dolara, dok je amerièki prosek bio 86 hiljada dolara. Kendis Bar je osnivaè ne-profitnog Instituta za finansijsko obrazovanje žena koji organizuje kružoke samo za žene, na kojima se govori o planiranju i raspodeli prihoda, štednji i mnogim drugim finansijskim pitanjima. Institut za sada ima 3 hiljade èlanica u Sjedinjenim Državama, a nove grupe su formirane u još 17 država.

“ Naravno, žene u razlièitim zemljama imaju razlièite prohteve, meðutim važno je da se one okupe, meðusobno razgovaraju i pomažu jedne drugima.“

Broj domaæinstava koja vode samo žene u Sjedinjenim Državama raste, ali Kendis Bar smatra da sve dok postoji razlika u godišnjim prihodima muškaraca i žena važno je podsticati žene da nauèe što više o planiranju prihoda.

XS
SM
MD
LG