Linkovi

Buš æe odobriti kanadskim kompanijama uèešæe u obnovi Iraka - 2004-01-13


Ovo je još jedan znak da Buš pokušava da popravi odnose sa zemljama koje su se protivile Sjedinjenim Državama predvodjenoj invaziji Iraka ili koje su stojale po strani. Vest je izneo sam amerièki predsednik, posle zajednièkog doruèka sa novim kanadskim premijerom Polom Martinom, u Montereju. Buš je rekao da su kanadski lideri svesni koliko je znaèajna izgradnja slobodnog i miroljubivog Iraka:

”Kao prvo, oni su veoma snažno podržavali Madridsku konferenciju, oni žele da Irak uspe, da postane slobodan i shvataju koliko je važno postojanje jedne slobodne zemlje u sred Bliskog istoka.“

Bušova administracija je razgnevila svog severnog suseda prošle godine kada mu je spreèila uèešæe u tenderima za obnovu Iraka, dozvoljavajuæi to samo zemljama èlanicama antisadamovske koalicije. Ali Bela kuæa je od poèetka nagoveštavala da bi uslovi mogli da se promene. Kanadski premijer Martin rekao je novinarima da je o tome razgovarao pre nekoliko nedelja sa predsednikom Bušom:

”Mislim da to pokazuje kako ovo funkcioniše. Imali smo jako dobar razgovor uoèi Božiæa, posle koga su se sastali naši funkcioneri pa æe u drugom krugu Kanada moæi da konkuriše za ugovore.“

Ovo je bio prvi predsednikov susret sa Polom Martinom otkada je postao kanadski premijer, i obojica su prikazala amerièko-kanadske odnose u najboljem moguæem svetlu. Buš nije pominjao prethodnog kanadskog premijera Kretjena koji je odbio da podrži rat. Umesto toga, hvalio je novog premijera, rekavši da je otvoren i prijatan za razgovor. Martin je rekao da Sjedinjene države i Kanada dele severnoamerièki kontinent, vrednosti i perspektivu o tome šta je najbolje za njegove stanovnike.

XS
SM
MD
LG