Linkovi

U komunistièkoj Severnoj Koreji, istinska verska sloboda ne postoji - 2004-01-12


Ambasador amerièkog Državnog sekretarijata za meðunarodnu versku slobodu, Džon Henford, rekao je da je teško saznati pravu meru ugnjetavanja u Severnoj Koreji, jer je režim tako “bezobzirno efikasan”. “Imamo toliko izveštaja odande, meðu kojima i vesti o ubijanju pripadnika tajnih hrišæanskih crkava, muèenju i hapšenju drugih vernika i èinjenici da se sa vernicima u zatvoru èesto postupa mnogo surovije. Postoje ljudi koji su uspeli da se izbave i obaveste nas o tome. Dobili smo toliko mnogo izveštaja da smo shvatili da je neophodno da energièno progovorimo o tome. Naravno, Severna Koreja je jedna od država koje izazivaju posebnu zabrinutost, jedna od onih koje ozbiljno krše konvencije”.

U Severnoj Koreji je zabranjena verska delatnost van kontrole vlasti. Postoji mnoštvo verodostojnih izveštaja pojedinaca koji su uspeli da pobegnu, da se pripadnici tajnih veroispovesti hapse, muèe, zatvaraju i ubijaju - zbog svojih verskih ubeðenja. Severnokorejski diktator Kim Džong-Il je predmet kulta liènosti koji je postao religija. Propust da se potvrdi da je samoproglašeni “Najdraži voða” vrhovno biæe, tretira se kao težak zloèin. Predsednik Džord Buš je ukazao da je stanje sveukupnih ljudskih prava u Severnoj Koreji meðu najgorima na svetu.

“Naša opredeljenost za demokratiju se iskušava u zemljama kao što su Kuba, i Burma, i Severna Koreja i Zimbabve - isturenim taèkama ugnjetavanja na svetu. Narodi u tim zemljama žive zatoèeni u strahu i æutanju”, rekao je amerièki predsednik, dodavši da to zatoèeništvo ne može dugo da traje. “Doæi æe dan”, rekao je Džordž Buš, “kada æe voðe novih demokratija da pristignu iz logora i zatvorskih æelija i iz izgnanstva“.

XS
SM
MD
LG