Linkovi

Buš planirao rat i pre napada na SAD - 2004-01-12


U juèerašnjoj emisiji tv mreže CBS «60 minuta» bivši sekretar za finansije Pol O Nil je ponovio tvrdnje koje su se veæ pojavile u medijima prethodnih dana povodom objavljivanja njegove knjige

Od samog poèetka, postojalo je uverenje da je Sadam Husein loša osoba i da mora da ode.

Pošto je O Nil proveo gotovo dve godine na položaju sekretara za finansije, predsednik Buš ga je otpustio u decembru 2002, godine zbog neslaganja u vezi sa politikom poreskih olakšica. Pre nego što je postavljen za sekretara za finansije, Pol O Nil je bio glavni direktor aluminijumskog giganta «Alkoa». Njegov sinoænji intervju bio je deo nastojanja da promoviše knijigu pod nazivom «Cena lojalnosti», o vremenu provedenom u kabinetu predsednika Buša, koju je napisao zajedno sa novinarom Ronom Saskajndom. O Nil u knjizi navodi da tokom vremena provedenog u administraciji nikada nije video ubedljive dokaze o tome da Irak poseduje oružje masovnog uništenja i da je administracija poèela da analizira opcije za invaziju na tu zemlju veæ tokom prvih meseci svog mandata. Komentarišuæi navode u knjizi, portparol Bele kuæe je izjavio da je administracija smatrala Sadama Huseina sa izvor pretnje i pre napada 11. septembra 2001, a da O Nil, po prirodi svog položaja ne bi bio upoznat sa poverljivim informacijama o Iraku, kao i da koristi svoju knjigu da bi opravdao svoja gledišta. Drugi izvor nesuglasica izmedju bivšeg sekretara za finansije i predsednika Buša odnosio se na mere ekonomske politike. O Nil je kritikovao poreske olakšice koje je predložio predsednik Buš, upozoravajuæi da bi budžetski deficit, koji æe nastupiti kao posledica, mogao da potkopa fiskalno zdravlje amerièke ekonomije. Jedan od pretendenata na predsednièku kandidaturu demokratske stranke, senator Džozef Liberman, podržao je juèe to gledište.

Izgleda da je to razlog što je sekretar O Nil bio otpušten, a ja mislim da je bio u pravu. Ova administracija nas je odvela u najveæi budžetski deficit u našoj istoriji. Vrednost dolara je opala, a tri miliona ljudi je ostalo bez posla.

Budžetski deficiti SAD iznosi 500 milijardi dolara, ali je sadašnji sekretar za finansije, Džon Snou, nedavno izneo planove administracije da ga smanji na pola u roku od pet godina.

XS
SM
MD
LG