Linkovi

Artur Kiz o humanitarnim projektima u Srbiji i Crnoj Gori - 2004-01-10


A.K.: Prvo naše angažovanje u Srbiji došlo je kao reuzltat naše zabrinutosti u vezi sa interno raseljenim osobama sa Kosova u južnoj Srbiji. Mi smo prva amerièka organizacija koja je ukazala na problematiènu situaciju 250 hiljada izbeglica u Srbiji. Prvih šest meseci radili smo na obezbedjivanju sredstava od privatnih firmi, a zatim smo poèeli da saradjujemo sa Stejt departmentom i Agencijom amerièke vlade za medjunarodni razvoj. Naš piroritet je bio da pomognemo izgnanim i siromašnim interno raseljenim licima na jugu Srbije.

B.M.: Na kakvim projektima ste sada angažovani u Srbiji i Crnoj Gori?

A.K.: U zapadnoj Srbiji imamo obiman projekt za razvoj lokalne zajednice poznat pod imenom “Revitalizacija zajednice putem demokratske akcije,“ kao i slièan projekt u južnom delu Crne Gore, duž primorja i u Podgorici. Takodje smo angažovani u programu povratka srpskih i drugih izbeglica na Kosovo, koje se sada nalaze u južnom delu Srbije, kao i na programu za ishranu ugroženih u Vojvodini.

B.M.: Kakve uspehe ste do sada postigli?

A.K.: U zapadnoj Srbiji smo organizovali 60 odbora u 13 opština i omoguæili lokalnom stanovništvu 90 hiljada meseci zaposlenosti, a završili smo i 300 projekata u domenu infrastrukture i ekonomskog razvoja. Veliki broj tih projekata povezan je sa obnovom obdaništa, škola, izgradnjom mostova i puteva. Ali, najznaèajnija stvar je da mi na tim projektima saradjujemo sa lokalnim zajednicama. Prvo formiramo odbore lokalnih zajednica, koji biraju projekte na kojima æemo saradjivati, a koje finansira Amerièka agencija za medjunarodni razvoj. Mi raspolažemo sredstvima za, recimo, obnovu škola, vodovoda, kanalizacija, sanitarnih projekta i slièno. Lokalne zajednice ulažu 25 odsto celokupnih izdataka za projekat. Predvidjena cena za naše projekte iznosi 40 miliona dolara, u narednih pet godina. Medjutim, više do 10 miliona dolara su obezbedile lokalne srpske zajednice, vlasti i gradjani.

B.M.: Kako se to odražava na zaposlenost lokalnog življa?

A.K.: Naša aktivnost omoguæava veliki porast zaposlenosti u tim zajednicima, jer saradjujemo samo sa srpskim preduzetnicima i kompanijama.

B.M.: Kavi su vaši buduæi planovi?

A.K.: Mi æemo nastojati da proširimo naše aktivnosti, ukljuèujuæi ekonomske i marketinške, pošto smo pomogli nekim srpskim kompanijama da plasiraju svoju robu ne samo na prostoru bivše Jugoslavije veæ i širom istoène Evrope. Još jedan važan aspekt naše aktivnosti je zdravstvo. Uspostavili smo projekte za reproduktivnu medicinu i programe za usavršavanje zdavstvenog osoblja, kao i za obezbedjenje medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG